Genrebild. mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Genrebild. mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto. Adobe Stock

Fick vård för bihåleinflammation – visade sig vara hjärnblödning

Fanns brister i dokumentationen

LUND/STAFFANSTORP. En sköterskas felbedömning kunde ha slutat i tragedi för mannen som förra året ringde vårdcentralen på grund av en svår huvudvärk. Efter några korta frågor blev han rekommenderad att köpa nässpray men när värken inte släppte sökte mannen ännu en gång vård. Det visade sig vara en hjärnblödning. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot den tjänstgörande sjuksköterskan för brister i dokumentationen.

Av
Linnea Bergkvist

Det var i december 2018 som en man i 60 års åldern från Staffanstorp sökte vård efter att en utdragen huvudvärk hade plågat honom i ett flertal dagar. När mannen ringde till sin vårdcentral i Lund rådde sjuksköterskan honom att ta nässpray utan att fråga om huvudvärkens uppkomst.

När värken kvarstod två dagar senare sökte mannen ny vård. Läkaren som undersökte honom berättar att mannen sa att huvudvärken hade kommit plötsligt och skriver i sina journaler att patienten kände sig trött, illamående och yr. Läkaren valde att remittera mannen till sjukhuset och efter en noggrann undersökning samt röntgen upptäcktes blödningen i mannens hjärna.

I patientjournalen från det ursprungliga telefonsamtalet bedömde sjuksköterskan att patienten hade bihåleinflammation men flera detaljer saknas i anteckningarna, såsom frågor gällande när mannen först kände av huvudvärken och hur den uppkom.

IVO, som nu har utrett anmälan gällande händelsen, konstaterar i sitt beslut att det borde ha framgått av sjuksköterskan som dokumenterade telefonsamtalet med patienten hur hans huvudvärk först uppkom då det är viktig för fortsatt planering av vård.

De skriver också att det är väldigt viktigt att konstatera när en patient känner av sin huvudvärk då en plötslig debut av svår huvudvärk kan vara ett tecken på blödning mellan hjärnhinnorna vilket är ett allvarligt och potentiellt livshotande tillstånd.

Publicerad 10 June 2019 14:18