Adrian och Susanne Holmbom

Adrian och Susanne Holmbom Foto. Privat

Adrian, 16, blev ombedd att lämna köpcentrum: "Låter mycket när han är glad"

Butiksbiträde ville att pojken skulle avlägnas

LUND. 16-åriga Adrian Edin var exalterad när han anlände till köpcentrumet Nova Lund med sina assistenter. Men utflykten fick ett abrupt slut när en kvinna från en av centrets butiker bad trion att avlägsna sig. Anledningen var att hon tyckte att Adrian var för högljudd.

Av
Linnea Bergqvist

– Adrian låter mycket när han är glad. Men det är så han uttrycker sig och han har lika mycket rätt att få vara här som alla andra, säger Susanne Holmbom som är en av Adrians assistenter.

Det var i lördags som Susanne Holmbom blev ombedd att lämna Nova Lund på grund av att Adrian Edin, som hon hade ackompanjerat dit, lät för mycket. Nu har hennes inlägg om incidenten delats över 450 gånger.

– Jag tycker att det är bra att det sprids. Det finns fortfarande en okunskap gällande personer som har funktionsnedsättningar, säger Susanne.

Adrian Edin tycker om att besöka köpcentrum och titta i butiker.

Adrian Edin tycker om att besöka köpcentrum och titta i butiker. Foto. Privat

Adrians mamma har efter händelsen varit i kontakt med kvinnan som ville få Adrian avlägsnad samt hennes arbetsgivare. Nästa steg är att ta ärendet vidare till diskrimineringsombudsmannen.

– Min son blev behandlad såhär på grund av sin funktionsnedsättning. Det är verkligen inte acceptabelt, säger Sara Edin

Vid händelsen hade Susanne ifrågasatt varför kvinnan ville att de skulle gå som då hade sagt att hon behövde arbetsro.

– Hon sa att om han är så här högljudd när han var glad borde vi gå till en park eller stanna hemma, säger Susanne.

Händelsen kastade ett mörkt moln över utflykten och på väg ut från centrumet märkte Susanne att Adrian blev ledsen och inåtvänd. Hon ringde hans mamma, Sara Edin, och redogjorde vad som hade hänt.

– Jag blev både arg och ledsen. Ännu en gång accepteras inte min son i samhället, säger Sara Edin

Senare på eftermiddagen bestämde sig Susanne att lägga upp ett inlägg där hon beskrev incidenten. Morgonen efter vaknade hon upp till att inlägget hade delats flera hundra gånger.

– Jag blev förvånad när jag såg hur mycket inlägget hade spridits men är såklart glad över att så många reagerar, säger Susanne.

Adrian och mamma Sara på stranden

Adrian och mamma Sara på stranden Foto. Privat

Ola Bernéli, Centrumchef för Nova Lund, ser väldigt allvarligt på händelsen och har varit i kontakt med både butiksägaren och Susanne Holmbom.

– Vi hyr ut lokaler till hyresgäster som är ansvariga för sina anställda men självfallet har vi riktlinjer och det här beteende är inget vi står bakom, alla är välkomna på Nova, säger han.

I dagsläget har Sara varit i kontakt med chefen för butiken i fråga som har bett om ursäkt för incidenten.

– Det känns bra att chefen tar händelsen på allvar. Jag har även varit i kontakt med hennes anställda som nu i efterhand har bett om ursäkt. Men det är viktigt att vi belyser den här händelsen. Att min son blir behandlad såhär är inte okej, säger Sara Edin.

Publicerad 12 June 2019 13:22