Sedan starten har Anders Eknes initiativ samlat in 2,2 miljoner kronor.

Sedan starten har Anders Eknes initiativ samlat in 2,2 miljoner kronor. Foto: Fredrik Magnusson

Insamlingen för ALS-forskning fortsätter – en promenad i taget

Anders Eknes initiativ har samlat in över två miljoner

LUND.

Anders Eknes initiativ har under åren samlat in över två miljoner kronor till forskningen kring ALS. Allt började med en promenad i Lund tillsammans med fyra personer.

Av
Fredrik Magnusson

Initiativet "Gå mot ALS" har genom åren spridit sig från Lund. Den 23 juni är det dags för årets upplaga, som blir den sjunde i ordningen. Det arrangeras promenader på tolv platser runt om i landet.

– 2,2 miljoner kronor är en bra början. Det är väldigt roligt att så många vill engagera sig, säger Anders Ekne.

– Det finns inga överlevare som kan berätta om den här grymma och skoningslösa sjukdom så vi som är kvar efter att nära gått bort måste skrika. Promenaden handlar också om att visa att de som är sjuka inte är ensamma, det har ett stort symbolvärde. Det är många som är sjuka men inte samtidigt, så du kan känna dig ensam.

I Lund är det Stadsparken som gäller med start klockan 14.30.

– Vi samlas bakom Stadsparkskaféet, mot arenan. De som kommer förväntas skänka 100 kronor. Pengarna går till forskningen via Ulla-Carin Lindqvists stiftelse för ALS-forskning för att få ett slut på detta elände. De som får ALS kanske kan gå bort av hög ålder i framtiden och inte som det är nu.

– En som insjuknat i ALS beskrev sjukdomen som att bli levande begravd. Du är klar i huvudet men kan inte kommunicera.

Sedan starten 2013 har promenaderna samlat in drygt 2,2 miljoner kronor till Ulla-Carin Lindqvists stiftelse för ALS-forskning. För mer information kan du få in på Facebook. Sök på "Gå mot ALS". Du kan också följa allt via Instagramkontot för Ulla-Carin Lindqvists stiftelse. Anders Ekne kommer lägga ut bilder där.

Publicerad 12 June 2019 00:00