Philip Sandberg (L).

Philip Sandberg (L). Foto: Martin Olson/Lunds kommun

Philip Sandberg skriver till regeringen – kommuner får ta statens kostnader

Vill se mer pengar till kommunerna i kommande budget

LUND.

Svenska kommuner har fått överta kostnader som borde ligga på staten och går på knäna ekonomiskt. Det skriver kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) i ett brev till finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfvén.

Av
Fredrik Magnusson

I brevet skriver Philip Sandberg att "det är av yttersta vikt att regeringen i kommande budgetproposition tillför ökade resurser till kommunsektorn".

– Det är helt nödvändigt att det tillförs mer pengar till kommunsektorn. Staten vältrar över ansvar på oss utan att tillföra resurser och det urholkar det kommunala självstyret, säger Philip Sandberg (L).

Han exemplifierar i brevet med kostnader som borde ligga på staten och inte på landets kommuner. "Flyktingmottagandet är ett sådant exempel som har satt Lunds kommun och många andra kommuner under mycket hård press. Förändringarna inom LSS är ett annat. Polisens bristande resurser, som bland annat beror på hantering av organiserad brottslighet i andra delar av landet, gör att Lund nu tvingas hyra in ordningsvakter för att säkra tryggheten på våra mest brottsutsatta platser".

Någon siffra är svårt att säga.

– När det exempelvis kommer till flyktingmottagandet får vi ersättning de första två åren men det är väldigt få som har en egen försörjning efter två år. När det kommer till poliser saknas det många poliser och i Lund har vi anställt ordningsvakter för det mest brottsutsatta området men det går inte att göra överallt.

En annan fråga som Philip Sandberg (L) tar upp är det förslag på ett nytt kommunalt utjämningssystem som just nu är ute på remiss.

– Lund blir förlorare på det, vi får betala 25 miljoner kronor extra. Förra gången det ändrades var Lund också förlorare. Det stryper tillväxten.

– Det är helt orimligt att staten inte finansierar de åtaganden de lägger på oss.

Publicerad 12 June 2019 10:15