Katja Bröms och Ellen Hedberg kommer med sin kampanjsoffa till Stortorget den 8 augusti.

Katja Bröms och Ellen Hedberg kommer med sin kampanjsoffa till Stortorget den 8 augusti. Foto: BoPoolen

Soffan en lösning för studenter i bostadsjakt

Nästa vecka börjar kårernas soffkampanj

LUND.

Över 20 000 studenter har antagits till höstens utbildningar på Lunds universitet. Av dessa är cirka 7 600 nya och i stort behov av någonstans att bo. Konkurrensen är hård men det brukar det lösa sig för alla – även om en del får börja på soffan hemma hos Lundabor.

Av
Mattias Grenholm

Runt 60 000 personer sökte sig till Lunds universitets utbildningar i höst och en tredjedel av dem kom in. Av dem är 7 600 nya i Lund och även om inte alla söker bostad så är det som oftast en huggsexa efter de som finns.

Många får acceptera att bo utanför Lund och pendla till studierna och det kan ofta vara enklare att hitta lägenhet i Kävlinge, Eslöv, Landskrona eller Malmö. Detta är ett av alternativen som Lunds universitet tipsar om på sin hemsida.

Andra alternativ är förstås att bo i korridorrum på nation, vilket ju kräver medlemsskap. Väljer man sig att engagera sig i nationen kan det ge förtur till rum. Så fort man fått sitt antagningsbesked, den 1 augusti ska alla ha fått det, så kan man ställa sig i Af Bostäders kö. I början av augusti fanns det knappt 40 lägenheter och drygt 60 korridorrum lediga.

Universitetets studentkårer har sin egen bostadsförmedling, BoPoolen, dit man kan anmäla sitt intresse. De dammsuger Lund efter platser i kollektiv och andrahandsuthyrningar.

Torsdag den 8 augusti klockan 12-14 sätter deras soffkampanj igång på Stortorget i Lund. Då försöker man locka så många som möjligt att hyra ut plats i hemmasoffan åt en bostadslös student och förmedlingen av dessa platser börjar på Arrival Day den 20 augusti, dagen då utländska studenter anländer till Lund.

– Vi hoppas på att nå ut till så många som möjligt som skulle kunna vara intresserade av att ta emot en student under några dagar eller veckor för att bidra till en bra terminsstart i Lund, säger Katja Bröms, projektledare för BoPoolen i ett pressmeddelande.

Redan för tio år sedan nappade dåvarande rektorn för universitetet, Per Eriksson, på en kampanj från studentkårerna och hyrde ut sin soffa till en student. Detta fick stor uppmärksamhet och har bidragit till att fler numera gör samma sak i Lund och närliggande städer.

Publicerad 02 August 2019 07:00