Först tre veckor efter att kvinnan berättat om den oläpliga relationen gjordes en Lex Sarah-anmälan.

Först tre veckor efter att kvinnan berättat om den oläpliga relationen gjordes en Lex Sarah-anmälan. Foto: Adobe Stock

Brukare hade förhållande med personal – ingen reagerade

Missförhållandet anmäldes först efter påtryckningar från anhöriga

LUND. Under flera år ska en funktionsnedsatt kvinna på ett serviceboende i Lund haft ett förhållande med en i personalen. När kvinnan flyttade till ett annat boende berättade hon om relationen som fått henne att må dåligt. Trots det vidtogs inga åtgärder för att skydda kvinnan. Nu kritiseras verksamheten av Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt kvinnan ska relationen mellan henne och den anställde på det tidigare boendet ha pågått i flera år. Förhållandet ska ha varit destruktivt och kvinnan ska ha mått väldigt dåligt över det.

När kvinnan flyttade till ett annat boende tog hon mod till sig och berättade om förhållandet för en i den nya personalen. Detta antecknades i kvinnans journal. Det skulle dock dröja tre veckor innan en Lex Sarah anmälan gjordes, något som inspektionen för vård och omsorg, IVO, är kritiska till.

De menar att personalen på det nya boendet har brustit i sin rapporteringsskyldighet.

"Personalen borde ha rapporterat händelsen enligt lex Sarah så fort de fick kännedom om brukarens relation till personalen från det tidigare boendet", skriver de.

Tre veckor efter att personalen på det nya boendet skrivit om förhållandet i kvinnans journal görs till slut en anmälan. Det efter påtryckningar från anhöriga som då även gjort en polisanmälan.

Enligt kvinnan ska flera i personalen känt till förhållandet. Hur länge de haft vetskap om den olämpliga relationen är dock oklart.

Publicerad 15 August 2019 13:59