Katarina Jagellonica på sin kröningsfest den 10 juli på Uppsala slott tillsammans med sin hovdam, spelad av Mia Ulin. Till höger står drottningen utanför Vasaborgen i Uppsala slott och väntar på sina gäster.

Katarina Jagellonica på sin kröningsfest den 10 juli på Uppsala slott tillsammans med sin hovdam, spelad av Mia Ulin. Till höger står drottningen utanför Vasaborgen i Uppsala slott och väntar på sina gäster. Foto: Erik Skogh/Adam Woods

Hon är Sveriges polskfödda drottning hela året

Lundabon Victoria Enefors har vigt sitt liv åt Johan III:s maka Katarina Jagellonica

LUND.

Ett liv som drottning kan vara spännande men också krävande – särskilt om man firar att det är 450 år sedan man kröntes. Fråga Lundabon Victoria Enefors som ikläder sig rollen som polskfödda Katarina Jagellonica, krönt till svensk drottning 1569.

Av
Mattias Grenholm

När Victoria Enefors var 11 år såg hon en bild i historieboken av drottning Katarina Jagellonica, dotter till den polske kungen Sigismund I och gift med den svenske kungen Johan III.

– Jag är själv född i Polen och kände omedelbart en slags gemenskap med henne – jag vet, precis som hon gjorde, hur det är att vara polska i Sverige, säger Victoria Enefors.

Drottning Katarina Jagellonica i Uppsala domkyrka den 10 juli i år. Victoria Enefors står precis på den platsen där drottningen kröntes.

Drottning Katarina Jagellonica i Uppsala domkyrka den 10 juli i år. Victoria Enefors står precis på den platsen där drottningen kröntes. Foto: Erik Skogh

Intresset har hängt med sedan dess och hon har läst in sig på drottningens liv och rest i hennes fotspår till bland annat Polen, Litauen, Finland och många platser i Sverige. Men intensiteten har ökat på senare år.

– Förra året ville jag fira 25 år av mitt intresse och då sydde jag en klänning inspirerad av Katarina Jagellonicas. Det var ett väldigt krävande och dyrt arbete även om jag fick viss hjälp av en skräddare med måtten. Jag reste även runt till en mängd slott med koppling till drottningen och satt och sydde och samlade pärlor från olika länder till klänningen. Det hade också med att göra att jag förra året fyllde 36 år, samma ålder som Katarina hade när hon gifte sig med hertig Johan, säger Victoria Enefors.

Även om 2018 var ett särskilt år för Victoria så är 2019 ett än mer speciellt år för Katarina Jagellonica – och därmed för Victoria. 450-årsjubileet av drottningens kröning har medfört ett digert program där Victoria gestaltar drottning Katarina i sin klänning.

Hon har bland annat deltagit i en båtresa på Mälaren mellan Stockholm och Gripsholms slott i Mariefred och kommer senare i höst hålla föreläsning om drottningen liv i Visby. Men viktigast under jubileumsåret har varit att uppmärksamma själva kröningen i Uppsala 1569.

I sommar har hon varit med om en dramatiserad visning av Uppsala slott och stadens domkyrka inför turister och hållit i en kröningsfest på slottet för de anställda.

– Jag tog reda på vad de åt på festen och lagade samma meny: äggpastej, rismos, riskaka, äppelmos, ål och abborre och vi åt i Erik XIV:s sovrum på slottet, säger hon.

Victoria Enefors ägnar all sin tid och alla sin pengar åt drottning Katarina Jagellonica.

– Jag har en förstående arbetsgivare som ger mig ledigt när jag behöver det. Jag har sovit mycket mindre i år och lärt mig förlänga dygnet men jag är även jätteglad över att få vara med om allt det här. Jag märker ju också att det uppskattas av folk, säger hon.

Dockan som föreställer Katarina Jagellonica är sydd av Victoria Enefors.

Dockan som föreställer Katarina Jagellonica är sydd av Victoria Enefors. Foto: Victoria Enefors

I augusti har hon sytt färdigt en docka föreställande drottning Katarina och denna kommer att visas upp vid tillfälle – hur och när vill hon inte avslöja än men det är möjligt att Lundabor kan få se den senare. Närmast på programmet är annars en avslutning av årets kröning i september i Uppsala samt en segling på Östersjön med briggen Tre Kronor.

– Jag brukar få frågan om hur länge jag tänker hålla på med mitt intresse för Katarina Jagellonica. Mitt svar är: tills jag fyller 57 år – det var nämligen så gammal hon blev, säger Victoria Enefors.

Publicerad 18 August 2019 07:00