Frida Skybäck från Lund är aktuell med nya boken

Frida Skybäck från Lund är aktuell med nya boken "Bokcirkeln vid världens ände". Foto: Camilla Gewing-Stålhane

Frida Skybäck tar läsaren till världens ände

Uppföljare till succéboken "Bokhandeln på Riverside Drive"

LUND.

Frida Skybäck fortsätter skriva böcker där litteraturen och böckerna spelar en viktig roll i handlingen. I somras var hon den författare som sålde flest pocketböcker i Sverige och nu är hennes nästa bok, "Bokcirkeln vid världens ände" här.

Av
Fredrik Magnusson

Fridas nya bok är precis som hennes senaste en feelgoodroman. En genre som växer i Sverige.

– Feelgood för mig är en utvecklingsroman där du följer någons resa. Det finns motsättningar, som att du förlorat någon eller något, som du kämpar dig förbi vilket jag tror många känner igen sig i. Den sortens resa gör vi alla några gånger i livet.

Fridas bok som släpptes 2018 "Bokhandeln på Riverside Drive" har sålt i över 100 000 exemplar.

– Det är helt fantastiskt, det bara exploderade.

Vad tror du det är som lockar med just feelgood?

– Där finns svärta och drama men du slipper seriemördare och avklippta fingrar. Det är både sött och salt. I centrum står relationer, inte bara kärlek. Genren har kanske inte så hög status, vilket jag tror kan bero på att det är många kvinnor som läser, men det tror jag är på väg att ändras.

I nya boken har böcker och litteratur en stor plats, precis som i boken innan.

– Jag brinner för litteraturen och jag tror vi förenas genom läsning. Just bokcirklar är ett sätt att mötas för människor som normalt inte träffas och genast ha djupa diskussioner.

Handlingen i boken kretsar kring den svenskamerikanska Patricia som en dag får ett brev med sin försvunna systers halsband. Brevet får henne att söka sig till Skåne och Österlen för att få reda på vad som hänt med hennes syster. En bokcirkel blir vägen in i den fiktiva byn Ljusskär.

– Jag har inspirerats av platser på Österlen men platserna är fiktiva. Det ger en frihet i skrivandet, säger Frida.

Frida har en trogen läsarpublik som följt henne genom hennes tidigare böcker, de historiska romanerna om systrarna Stiernfors, till nu.

– Jag har en trogen skara som läser mig och jag förstår att framgången med "Bokhandeln på Riverside Drive" till stor del handlar om att folk pratat med andra om boken.

Den boken ska nu ges ut i Tyskland och Ryssland. För Frida väntar en turné runt om i landet för att möta läsare.

Var det hit du ville när du började skriva?

– Det enda jag har drömt om var att jag ska ha kunnat skriva en bok till när jag blivit klar med en, och det kan jag.

Frida har redan ett uppslag för en ny bok, men framgången stjäl skrivtid.

– Jag behöver ro för att kunna skriva men att träffa läsare ger så mycket energi. När du släpper en bok ifrån dig är det din historia, sedan får den liv när andra sveps med.

Frida kommer finnas på plats på Gleerups i Lund den 27 augusti klockan 18 och även signera böcker på Akademibokhandeln på Center Syd lördagen den 30 augusti klockan 11-12.30.

Publicerad 25 August 2019 00:00