Anders Jansson är redo för en ny vända med

Anders Jansson är redo för en ny vända med "Radikal Optimist". Foto: Fredrik Magnusson

En trimmad radikal optimist åker ut på vägarna

Anders Jansson åker solo i höst igen

LUND.

Anders Jansson tar sin andra soloshow "Radikal Optimist" på en ny turnérunda. Under sommaren har han trimmat showen och letat efter gömda skämt i materialet.

Av
Fredrik Magnusson

Ledighet under sommaren har gett Anders en chans, att som han beskriver det se nyktert, på sin show.

– Den har blivit längre under våren, det händer alltid. Jag och min manusredaktör har transkriberat texten för att se vad som har hänt. Jag har broderat ut och det handlar ibland om att komma snabbare fram till nästa poäng, att tighta till.

– Jag letar också efter skämt. Jag har en passage om nudister vid vårt sommarhus som jag pratar om och där kanske finns fler skämt. Jag kan lägga en dag på att diskutera just nudister med en annan person och kanske där hitta aspekter som jag sedan försöker förädla fram till skämt, eller hitta en annan ingång.

Anders Jansson

Anders Jansson Foto: Fredrik Magnusson

Att spela live inför en publik bjuder in till att ändra, lägga till och dra ifrån.

– Med en tv-serie eller film blir det allas andra så fort jag släpper den ifrån mig. Nu kan jag improvisera beroende på hur publiken reagerar.

Anders Jansson beskriver sig själv som otålig, vilket kan förstås när han berättar om komikerförebilder till showen, Jim Carrey och Robin Williams. Komiker som går in och ger allt och snabbt hoppar mellan ämnen. Samtidigt har han öppnat upp för något nytt.

– Jag kan hoppa från ämne till ämne men jag har funderat på att försöka mer att landa och vila i ett ämne. Att våga ägna sig åt ett specifikt ämne. Det blir en annan typ av skratt där publiken nästan lägger den sista pusselbiten själva, säger Anders som funderar löst på hur nästa show kan bli.

Anders Jansson

Anders Jansson Foto: Fredrik Magnusson

Det saknas knappast uppslag. Anders är en nörd ut i fingerspetsarna. Oavsett om det handlar om Arsenal, rollspel och brädspel, film, tv-serier eller fantasy kan han enormt mycket, men kan också se det roliga. Frågan är då om detta hade kunnat vara underlag för en show.

– Jag är lite ambivalent där. Lyfter du upp din hobby till något annat finns det alltid en risk att du tappar hobbyn. Samtidigt får jag in en del referenser i mina shower redan nu, bland annat "Sagan om ringen".

Det är en rejäl turné som Anders gör i höst, med stopp i 30 städer.

– När Johan (Wester reds. anm.) och jag gjorde shower så åkte vi inte runt men när jag gjorde min första soloshow "Kom in och stäng dörren" var det tänkt från början att jag skulle turnera. Det är likadant nu och det är en av de roligaste aspekterna med det hela. Du går verkligen igång på att komma till Skellefteå och där sitter 600 personer och väntar på dig. De har köpt biljett, ordnat barnvakt, ätit middag och ska se mig. Som de inte känner. Jag känner ett enormt ansvar.

Anders Jansson

Anders Jansson Foto: Fredrik Magnusson

Se Anders axla det ansvaret på följande platser i Skåne:

12-14 september Lund

15 september Helsingborg

3 oktober Kristianstad

5 oktober Ystad

6 november Malmö

Publicerad 07 September 2019 00:00