Teamet av fortskare har bland annat hittat ett dryckesstop på Gribshunden.

Teamet av fortskare har bland annat hittat ett dryckesstop på Gribshunden. Foto: Brett Seymor

Lundaforskare har hittat spektakulära fynd vid dykningar

Flaggskeppet Gribshunden har grävts ut

LUND/BLEKINGE.

Lundaforskare tillsammans med ett internationellt team har gjort spektakulära fynd under utgrävningar av det kungliga flaggskeppet Gribshunden.

Av
Fredrik Magnusson

Gribshunden, ett danskt skepp som förliste 1495 i Ronneby skärgård och tillhörde kund Hans, anses vara världens bäst bevarade fartyg av den typ som bland annat Columbus använde vid sina upptäcktsresor till Amerika. Detta gör skeppskonstruktionen till ett mycket viktigt fokus för forskarna. Vid den utgrävning som nu gjorts har bland annat en handbössa påträffats, ett av de äldsta som hittats på ett skepp i världen.

– Det är som att öppna ett fönster ned i Columbus och kung Hans tid, en resa på 500 år på några minuter ned till botten, säger Brendan Foley, marinarkeolog på Lund universitet, i ett pressmeddelande.

Teamet ska också ha hittat delar av kung Hans bästa fatabur som försvann vid förlisningen, det vill säga ett förråd med de värdefullaste föremålen och kläderna. Delar av denna fatabur kan nu vara återfunnen, då delar av en ringbrynja, en tenntallrik och ett vackert utsirat dryckeskärl påträffats.

Bland övriga fynd finns allt från verktyg till livsmedel, inte minst ben från stör och sannolikt danska öltunnor från 1495.

Lunds universitet, Södertörns högskola och Blekinge museum ansvarar för undersökningarna i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge och Ronneby kommun.

Publicerad 08 September 2019 00:00