Kattkolonin får ytterligare dispens

Drömmen för förening är en egen permanent lokal

Av
Lena Karlsson

LUND. Som Lokaltidningen Lund tidigare har skrivit är situationen för den kattkoloni som föreningen Kattstödet tar hand om osäker. Men nu har de förvildade katterna fått ytterligare en frist.

Den sista mars skulle Kattstödet egentligen ha lämnat rivningshuset de lånar av kommunen. Nu får de istället vara kvar fram till den sista juni.
– En anledning till att vi förlängde tiden är att alla katterna ännu inte har fått något hem. En annan är att det inte finns något akut behov av att riva huset. Vi vet inte vad som ska byggas i kvarteret än, säger jordbruksförvaltare Lars-Evert Jönsson på tekniska förvaltningen.

Upptäcktes
Kattkolonin upptäcktes i samband med motorvägsbygget vid Råbyholm i höstas. Den bestod då av 47 förvildade katter varav ungefär hälften nu har fått ett hem. Så fortfarande bor cirka 25 katter i det rivningshus som Kattstödet tillfälligt får låna av kommunen.

Svår årstid
Den ovanligt kalla vintern har försvårat arbetet med att hitta hem till katterna.
Enligt Kattstödet är det inte så många som vill skaffa katt vid denna årstid. Dessutom blir det kallare för katterna, både inomhus och utomhus.
– Katter är inte gjorda för att leva i vårt klimat så när det är kallt ute blir det ännu värre för dem. Dessutom får vi mycket högre elkostnader för uppvärmning av huset, säger Natalie på Kattstödet.
För trots att föreningen lånar huset av kommunen får de själva stå för driftskostnaderna.
Kattstödet i Lund efterlyser en permanent lösning. Drömmen är en egen föreningslokal.
– Det kan ta lång tid att socialisera en förvildad katt så att den blir tam igen. Dessutom ger huset ett mervärde för vår verksamhet, inte bara för de hemlösa katterna utan också för människorna som kommer hit, säger Natalie.

Huset ska rivas
Någon varaktig lösning verkar dock inte vara i sikte. Huset ska rivas, även om det kanske inte blir i år.
– Men eftersom det inte ska rivas omedelbart kan vi diskutera en tillfällig uthyrning av huset. Fast det blir i så fall på sedvanliga villkor, säger Lars-Evert Jönsson.

Publicerad 09 March 2010 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag