Bytte forskarjobbet mot drejskivan

Premiär för Ateljé Råbygård i påsk

LUND. Påsk i Skåne är lika med konstrunda. Så även i Stora Råby, där ett tiotal konstnärer ställer ut sina verk i nyöppnade Ateljé Råbygård under helgen.

- I vanliga fall använder vi lokalen för att sitta och jobba, främst med keramik. Men under påsken kommer det istället att bli en utställningslokal där vi visar upp vad vi gör, berättar Solange Korn Arvidsson, som tillsammans med sin man driver Ateljé Råbygård.
Det hela startade med att några kollegor på Astra Zeneca upptäckte att de delade intresset för drejning, och de började utöva denna hobby tillsammans. När de fick beskedet att Astra Zeneca skulle lägga ner för drygt ett år sedan kom Solange Korn Arvidsson och Caroline Düringer på idén att ägna sig åt sina fritidsintressen på heltid.
- Tanken är att det ska bli en hantverksgård där man kan hyra in sig eller gå på kurs, till exempel som teambuildingaktivitet, säger Solange Korn Arvidsson.
- Min målsättningen är att få ihop en grupp med konstnärer som trivs, inspirerar och kompleterar varann, fortsätter hon.

Kurser och bröd
Även om hon inte har lämnat jobbet som cellbiolog bakom sig riktigt än så satsar Solange för fullt på Ateljé Råbygård, och från och med den första april är företaget registrerat för kursverksamhet.
Men planerna slutar inte där. I höst är det tänkt att bageriet Brödlabbet ska slå upp portarna i drängstugan rakt över gården. Förutom bakande av ekologiska surdegsbröd två gånger i veckan planerar Caroline Düringer att även anordna kurser i bland annat hantverksmässiga baktekniker. Och på ovanvåningen planeras övernattningslägenheter för kursdeltagare och mer långväga gäster som vill semestrar på en hantverksgård.
- Jag och Solange kommer att hjälpas åt. Kursdeltagarna ska kunna komma på eftermiddagen, sätta en surdeg, dreja lite och sova i övernattningslägenheten. Och nästa dag baka ut brödet och fortsätta utforska lerans möjligheter, säger Caroline Düringer, som även hon är en inbiten drejare och som gärna experimenterar med nya glasyrer.
- Både bakning och drejning är svåra hantverk, men samtidigt väldigt lustfyllda. Med en bakgrund som forskare gillar jag att teoretisera och sedan omsätta mina kunskaper i praktiken, och det gäller även här, fortsätter hon.
Renoveringen av den gamla stallbyggnaden stod klar i slutet av 2009, och sedan dess har det tillkommit fler som hyr in sig hos Ateljé Råbygård. Förra påsken hade man en smygpremiär och visade några föremål som man tillverkat. Men i år blir det premiär på riktigt. På långfredagen den 22 april är det vernissage mellan klockan 9.30 och 16. Därefter är det öppet samma tider även på påskdagen och annandag påsk.

NATURLIGT. Lise Jörgensen jobbar gärna med motiv hämtade från naturen. Foto: Anja Degerholm

NATURLIGT. Lise Jörgensen jobbar gärna med motiv hämtade från naturen. Foto: Anja Degerholm

GLAS. Allt handlar inte bara om lera på Ateljé Råbygård, utan även andra tekniker används, till exempel glas som Marie Ohlsson använder. Foto: Anja Degerholm

GLAS. Allt handlar inte bara om lera på Ateljé Råbygård, utan även andra tekniker används, till exempel glas som Marie Ohlsson använder. Foto: Anja Degerholm

Konstrundor i sydvästra Skåne

Konstrundan västra Skåne Över 60 konstnärer och konsthantverkare från Västra Skånes Konstnärsgille ställer ut mellan 22 april och 1 maj. På Skärtorsdagen den 21 april blir det vernissage för samlingsutställningen i Alnarp klockan 18-20, som därefter håller öppet under hela påskhelgen. Även i Åstorp och Esarp blir det samlingsutställningar. Från Lund deltar bland andra Agneta Karlsson (måleri), Eva Torudd (måleri och textil) och Lena Hildeman (måleri och skulptur). Konstrundan i sydvästra Skåne Den 22 april till 1 maj anordnar Konstnärsgruppen sydväst konstrunda med ett 40-tal deltagare från Malmö, Vellinge, Trelleborg och Svedala. På Långfredagen är det vernissage klockan 10-18 för samlingsutställningen i Bröddarp, en mil utanför Malmö. Öppet samma tider under påskhelgen och helgen 30 april och 1 maj. Rödvita symboler visar vägen. Konstrundan Mittskåne Från Flyinge i söder till Bjärnum i norr kan man under påskhelgen se 63 konstnärer som ställer ut i samband med konstrundan i Mittskåne. På Frostavallen i Höör kommer man att kunna besöka en samlingsutställning med verk av samtliga konstnärer. Man kan även se årets gästutställare Ardy Strüwer. Öppet klockan 10-18, 22-25 april. En gulröd vimpel visar vägen till de olika utställarna.

Publicerad 19 April 2011 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag