ENTUSIASTISKA. Varken Charlotte Enarson-Albertsson eller Boubou Mitche trodde att hälsomenyn skulle bli så uppskattad. FOTO: SARA FROSTBERG LOWERY

ENTUSIASTISKA. Varken Charlotte Enarson-Albertsson eller Boubou Mitche trodde att hälsomenyn skulle bli så uppskattad. FOTO: SARA FROSTBERG LOWERY

Hälsosam mat en succé på BMC

Forskarens recept lagas i studentmatsalen

Av
Sara Frostberg Lowery

LUND. Det började som en kul grej men blev snabbt en succé. Restaurangen på Biomedicinskt centrum började laga mat från "Kokbok för hjärnan" av professor Charlotte Erlanson-Albertsson. Gensvaret blev minst sagt positivt. Nu kommer människor från andra delar av universitetet för att äta hälsomaten.

När professor Charlotte Erlanson-Albertsson kom med sin idé om att erbjuda en hälsolunch i studentrestaurangen, nappade Boubou Mitche, som driver restaurangen Olles fik på Biomedicinskt centrum. Charlotte Erlanson-Albertsson har skrivit "Kokbok för hjärnan" med recept som innehåller det mesta för en nyttig och allsidig kost. Tanken var att restaurangen skulle utgå från den.
- Vi började på skoj med tio portioner. Nu är vi uppe i 100, 110, säger Boubou Mitche.
Vi sitter vid ett av borden i restaurangen, det är lunchtid och en kö till disken har börjat bildas. Många beställer "hälsomenyn", som idag är linspaj med sallad.

Tvekade
Boubou Mitche var till en början tveksam till idén.
- Ja det var jag. Det var speciella råvaror också, ekologiska, säger han.
Knappt två månader senare har han fått se en nedgång i antalet beställningar av kebabtallrik och hamburgare och många nya kunder som kommer för just hälsomenyn.
Boubou Mitche berättar om akutläkaren som beställde mat till ett tjugotal kollegor som inte kunde lämna akuten, men gärna ville ha just hälsomaten.
Även Charlotte Enarson-Albertsson, som föreläser om sambandet mellan kost och hälsa, är förvånad över hur bra det har gått.
- Jag tänkte att det blir ett tio, tjugotal människor, hälsosamma kvinnor, sextio plus, säger hon.
Allra populärast har laxen med endiver varit, men även räk- och avokadosalladen blev väl emottagen.

Maten viktig
Charlotte Enarson-Albertsson menar att vad vi stoppar i oss är av största vikt, särskilt för den som inte rör på sig så mycket.
- Det är otroligt viktigt. Gener har trillat ned till fem, tio procent som orsak när det gäller sjukdomar som alzheimer, parkinson med mera, säger hon.
Hon har fått frågor från patienter på sjukhuset som undrar om hon inte kan försöka påverka menyn där. Det är inte aktuellt just nu, utan den som vill äta hälsomenyn får komma till BMC.
Trots en trettioprocentig ökning i omsättningen tjänar inte Boubou Mitche inte något ekonomiskt på att laga hälsomaten. Men han tror på idén på lång sikt.
- Vi kommer att tjäna på det i längden, men inte nu, säger han.

Publicerad 22 May 2011 00:00