Smörgåsbord väntar studenter med firma

”Det är aldrig för tidigt att starta ett företag”

Av
Anna Bachmann

STUDENTLIV. Hur klokt är det att starta företag under den ekonomiskt knapra studenttiden? Den frågan kom upp till debatt när flera innovationsnätverk i Lund samlade studenter, företagare och akademiker för att prata om att driva företag och plugga.

– Det är aldrig för tidigt att starta ett företag, säger Johan Johnsson, projektledaren som ordnar debatten och själv är aktiv inom Ventrue lab, student och egen företagare.

Att prova om ens företagsidé håller under studietiden har många fördelar, menar Johan Johnsson.

Ökat intresse
– Som student är det ett smörgåsbord som väntar. Många har relativt mycket fritid och de allra flesta har ordnat sin egen finansiering genom CSN vilket gör att man kanske vågar ta den där lilla risken som finns, säger han.

De senaste åren har innovationsnätverken och inkubatorerna blivit fler, och Johan Johnsson tycker sig märka av ett ökat intresse från studenterna att börja förverkliga sina idéer redan under pluggåren.

Fel ände
– Det finns mycket gratis när man är student, men att starta upp ett företag passar inte alla och ett av de vanligaste felen man gör är att man satsar för mycket och börjar i fel ände. Det handlar om tajming. Mitt råd till alla som funderar på att starta ett företag är att fundera över det en gång till och att se till att man kommer ut till kunder så fort som möjligt för att höra om intresset eller behovet över huvudtaget finns, säger Johan Johnsson.

Publicerad 08 October 2011 03:00