Design med en teknisk tvist. Så beskriver industridesignern Jan Lampei sitt arbete. Foto: Emma Turell

Design med en teknisk tvist. Så beskriver industridesignern Jan Lampei sitt arbete. Foto: Emma Turell

Han gör det vanliga ovanligt

Jan Lampei tog hem grön seger med sin innovativa lampa

LUND. En urban orkidé gjord av uttjänta gamla syltburkar. Med sin Jar-lamp plockade Lundadesignern Jan Lampei hem första priset i den internationella designtävlingen Green Furniture Award 2012. – Det känns jättekul och nu får jag se min design i produktion, säger han.

Industridesignern Jan Lampei kommer ursprungligen från Tyskland, men flyttade till Sverige 2005, efter att ha träffat den stora kärleken. Väl här började han snabbt plugga industridesign på Lunds tekniska högskola och för bara några månader sedan tog han examen.
Under sin studietid har han flera gånger visat prov på flera innovativa designer, inspirerade av vardagliga situationer.
– Jag har bland annat designat förvaring som ska göra det roligare för barn att städa, en stol som kan bli en bänk, för dem som bor trångt och behöver extra sittplatser och ett verktyg för att krossa tabletter inom vården, en idé som jag fick efter att själv ha arbetat inom yrket under flera somrar, berättar Jan, som nu prisas i designtävlingen Green Furniture Award, för sin senaste kreation, en lampa gjord av blästrade gamla syltburkar.
– Det är en idé som jag har lekt med länge. Genom att blästra burkarna blir de som en egen glödlampa utanpå den riktiga glödlampan, berättar Jan och visar upp lampan, som så många av hans andra designer är konstruerad för compact- living
– Jag tycker det är intressant att hitta smarta lösningar för ett trångt boende, vilket även är i linje med miljökonceptet, där det är bra att använda så lite material som möjligt, säger han.

Målet i tävlingen var att skapa hållbar design, något som Jan Lampei brinner för.
– Genom att använda saker som redan finns istället för att producera nya, vinner man massor av energi och tanken med Jar-lamp är även att man ska kunna anpassa den efter utrymmet den hänger i. På så sätt kan man variera och förnya om man skulle tröttna på att ha den på ett visst ställe.
Materialet till lampan har Jan fått från olika mataffärer.
– Avgörande för vinsten tror jag var att jag har lyckats få en tillförlitlig leverantör. När sylt passerar bäst före datum, tas de ur butikerna som då får en massa glasburkar över. Skulle jag använda nya burkar skulle hela den gröna tanken försvinna, säger han.

Fotnot: Som vinnande bidrag ligger Jar-lamp just nu för produktion och kommer framöver att säljas för Green Furniture Sweden.

Jar-lamp består av syltburkar på modulera av svensk ek. Foto: Jan Lampei

Jar-lamp består av syltburkar på modulera av svensk ek. Foto: Jan Lampei

Publicerad 13 March 2012 10:00