Set Mattson är utbildad sjuksköterska, journalist och författare. Nu debuterar han med sin första roman ”Ondskans Pris” som är den första i triologin Malmökrim. Foto. sanna Hjalmarsson

Set Mattson är utbildad sjuksköterska, journalist och författare. Nu debuterar han med sin första roman ”Ondskans Pris” som är den första i triologin Malmökrim. Foto. sanna Hjalmarsson

Historisk spänning i debutbok

LUND. Fascinationen för andra världskriget blev startskottet för lundabon Set Mattssons litterära karriär. Nu debuterar han med boken Ondskans pris, en gripande skildring av efterkrigstidens Malmö.

I Ondskans pris, som är den första boken i trilogin Malmökrim, får vi följa Malmöpolisens arbete under en minst sagt turbulent tid. Den historiska skildringen är en suggestiv kriminalhistoria med en ambition om att ge läsaren något utöver det vanliga.
– Det är inte bara en deckare i mängden, utan även en historisk skildring av 40-talets Malmö, berättar Set Mattson, som lagt stort fokus på trovärdiga karaktärer och miljöbeskrivningar.

Brokig bana

Fascinationen för kriget är något som Set Mattsson burit med sig sedan barndomen och det var även detta som så småningom väckte hans skrivarlust. Vägen till en författarkarriär har dock varit brokig.
I slutet av 80-talet flyttade Set Mattsson från Limhamn till Lund för att studera till sjuksköterska. Ett yrke som han har arbetat med från och till under många år. I samband med 50 års- dagen av krigsutbrottet, började han skriva artiklar om kriget, som han sedan sålde till dagspressen.
1995 bestämde sig Set för att satsa på journalistik på allvar och sökte då till Journalistlinjen på Skurups folkhögskola, där de första tankarna om att skriva en bok började ta form. Det skulle dock dröja ända tills 2008 innan han sökte och kom in på författarskolan i Lund, där han under två års tid ägnade sig helhjärtat åt sin bok.

Gedigen research

För att skapa en trovärdig bild av hur livet såg ut i Malmö under och efter kriget, har Set Mattsson ägnat åtskilliga timmar på Stadsarkivet, där har han gått igenom förhör från de aktuella åren. Han har även intervjuat poliser som var verksamma under perioden och på väggen i sitt arbetsrum har han fäst en stor fotostatkopia över 40-talets Malmö. För de tekniska detaljerna har han vänt sig till en kriminalteknisk handbok från 1939, som han hittat på ett antikvariat.
– Vissa sidor är inte ens sprättade, så jag vet inte hur flitigt använd den är, men det är bra att kunna kolla upp hur långt de var i tekniken under just den tiden, säger han.
Den kriminaltekniska biten är också en bidragande faktor till att Set just valt att skriva en historisk bok.
– Skulle jag skriva en deckare som utspelar sig i dag skulle jag behöva göra oerhört mycket research om DNA-analyser och dylikt och det intresserar mig inte. Jag vill lägga fokus på karaktärerna och miljön, säger han.


Handlingen i korthet

Våren 1945 ligger Europa i ruiner. Till Malmö anländer tiotusentals flyktingar som på olika sätt har drabbats av ondskan i de nazistiska förintelselägren. Den svenska folkhemsidyllen öppnar famnen för dem, men även här lurar ondskan. Ett mord på en polsk flykting utlöser ett händelseförlopp som sprider sig likt ringar på vattnet och får oanade konsekvenser. Källa: Bokförlaget Historiska Media

Publicerad 27 March 2012 10:00