Från celler till surdeg

Forskare från Astra Zeneca startar brödlabb

LUND. Efter flera år som forskare på Astra Zeneca bestämde sig Caroline Düringer, doktor i cellbiologi, för att bli bagare. Men egentligen har hon inte alls bytt bana. – Surdegsbak är en otroligt fascinerande vetenskap. Det här är precis som i mitt forskningslabb, förutom att man kan äta upp alla sina experiment, säger hon.

Det var i samband med att läkemedelsföretaget Astra Zeneca la ner sin verksamhet i Lund förra året, som en av deras forskare bestämde sig för att bli bagare.
– Jag hade tänkt på det länge, men inte riktigt på allvar så länge jag hade jobb. Nu fick jag chansen att satsa på min dröm, samtidigt som jag hade en ekonomisk trygghet, berättar Caroline Düringer som i fredags slog upp portarna till sitt alldeles eget bageri, intill Atelje Råbygård, strax utanför Lund.


Stora likheter med forskning

Caroline Düringer som är en självlärd bagare, brinner för det goda brödet i alla bemärkelser och intresset för surdegsbakning väcktes för flera år sedan.
– Liksom i min forskning handlar surdegsbak om biologi, vilket självklart fångade mitt intresse. Det visade sig dock vara väldigt svårt att baka bröd och det tog nästan två år innan jag riktigt fick till det, berättar hon.


Både smakar och gör gott

Enligt Caroline finns det mycket som förenar hennes gamla och hennes nya liv.
– Jag använder mig fortfarande av en vetenskaplig metod för att komma framåt och jag tror att min utbildning ger mig en kunskap och förståelse för vad som händer i bakprocessen som en vanlig bagare inte har. Sen besitter de självklart färdigheter som jag inte gör, säger hon.

Allt bröd som produceras på bageriet, som inte helt otippat döpts till Brödlabbet, är bakat på ekologiska varor.
– Ett bra bröd ska vara gott och vackert att se på, men det ska inte ha kommit till på någon annans bekostnad. Genom att enbart använda ekologiska varor får jag en bättre produkt, samtidigt som jag värnar om vår miljö, säger hon.
Brödlabbet har öppet fredagar och lördagar och framöver planeras både kurser i surdegsbak och brödprovning.

Publicerad 10 April 2012 09:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag