Rolf Svensson VD på AF Bostäder. foto:arkiv/astrid Adelgren

Rolf Svensson VD på AF Bostäder. foto:arkiv/astrid Adelgren

”Hässleholm är exempelvis bara 40 minuter bort”

Bostadsbrist som vanligt vid terminsstart

LUND. Terminsstarten närmar sig och trycket på bostadsmarknaden i Lund är som vanligt högt.
– Det är väl knappast någon nyhet att det är bostadsbrist i Lund men det värsta är från och med nu fram till mitten av oktober, sedan brukar det lösa sig, säger Peter Fransson som är projektledare på Bopoolen.nu.

På Bopoolen som är Lunds Universitets Studentkårers andrahandsförmedling för bostäder är det ett ständigt tryck på hemsidan.
– Vi vill uppmana folk som har ett rum eller lägenhet att hyra ut en kort period att göra det för i oktober brukar det lugna ned sig. Många har kvar sitt rum någon extra månad så en kort period gör stor skillnad, säger Peter Fransson.
Peter uppmanar också nya studenter att söka sig utanför Lund.
– Skåne är smidigt att pendla i och jämför du med Stockholm så är det inga avstånd. Hässleholm är exempelvis bara 40 minuter bort.
Som vanligt när det kommer till terminsstart är det några som försöker lura bostadssökande.
– Ofta sitter de i utlandet och vi har sett att de försöker hyra ut i Professorstaden. Vi lärde oss nyligen att Lund ska ha en turkisk basar från någon som försökte hyra ut ett rum men vi har inte sett den ännu.
– Vi granskar de annonser som läggs in men när uthyrare kontaktar bostadssökande direkt har vi ingen möjlighet att kolla upp dem men vi har mycket info om bedragare på vår hemsida.
Hos AF Bostäder ser VD Rolf Svensson ett lite minskat tryck i bostadskön hos AF.
– Trycket har avtagit under två år men det svårt att analysera varför, kanske kan det bero på att det tillkommit en del bostäder. Vi har också fått loss 500 rum till nya studenter precis som vi brukar få.
– Det är väl ingen tvekan om att det kommer att bli tufft att hitta en bostad. Lund är väl tuffast i Skåne att få bostad i nu till 1 september men pendlingsmöjligheterna är goda och tittar man på orter utanför Lund så kan det lösa problemet innan man kommer fram i kön i Lund.Publicerad 15 August 2012 08:00