I OIas fantasyvärld

Ola Wikanders första fantasyromaner klar

LUND. Ola Wikander är en herre som gillar att ha flera projekt på gång samtidigt. När han skrev sin doktorsavhandling arbetade han parallellt med sin första fantasyroman ”Serafers Drömmar”. Nu är den första av tre delar klar.
– Att vara fri och skapa en egen värld är något som jag verkligen gillar, sen får man passa sig så det inte går överstyr, säger Ola.

Några av idéerna till ”Serafers drömmar” har funnits sedan Ola var 13 år men det var 2006 som han på allvar satte igång med projektet.
– Det låg i luften rätt tidigt att det skulle bli tre delar, det har ju fungerat för många andra. Tidigt visste jag också hur jag skulle avsluta den första och gå vidare med de andra.
Olas akademiska bakgrund inom gamla texter och språk gör att många snabbt drar paralleller till de mest framträdande inom genren som Tolkien eller CS Lewis.
– Man ska väl bli smickrad men vi har inte mer gemensamt än det akademiska intresset för gamla språk och texter. Jag är väldigt mycket ett barn av min tid. Jag var ung på 1990-talet med ”Arkiv X”, rollspel och tv-spel. Vill man så ser man drag av det i boken med konspirationsteorier och att inte lita på makten och vetenskapen. Det finns scener i boken som är inspirerade av bilder från manualen till rollspelet Kult.
Att skriva en strikt vetenskaplig text som en doktorsavhandling och samtidigt skapa en egen värld i en fantasyroman kan låta märkligt men Ola har hållit de båda isär.
– På något sätt så har arbetet med de båda berikat varandra. Jag kan inte säga hur, det är ju inte så att min forskning är skönlitterär, men det är lite lustigt att de blev klara nästan samtidigt.
Olas sätt att skapa sin egen värld skiljer sig från andra författare inom genren. Han har helt valt bort att använda kartor för att visa världen.
– Ett helt medvetet val för jag ville inte fastna i byggandet av en värld. Istället smyckar jag platserna med detaljer i texten. Jag behöver på så sätt inte redovisa allt och det räcker att säga att en plats ligger norrut från staden och inte redovisa hur långt det är. Beskrivningarna blir en reflex av historien.
– Jag behöver inte förklara allt. Läsaren får köpa att vissa saker är som de är. Det är ju ingen rollspelsmanual jag skrivit så hur snabbt ett skepp kan flyga behöver inte förklaras. Det får inte bli naturvetenskap av det.
Världen Ola skapat bär spår av Europa på 16- och 1700-talet.
– Jag är väldigt dragen till den estetiken samtidigt som det passar eftersom vetenskapen då växer fram samtidigt som astrologi fanns i kulturen.
Ola har redan kommit en bit på den andra delen i trilogin.
– Den kommer att utspela sig en tid efter den första och en hel del har ändrats.
När ska den vara klar?
– I januari 2015 som det verkar nu.


Publicerad 18 September 2012 07:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag