Manga på svenskt vis

Systrarna Batista väntar inte på att bli upptäckta

LUND. Systrarna Natalia och Catarina Batista hittade japanska mangaserier i tonåren. Nu försöker de bygga upp ett förlag som ska ge ut manga. Flera böcker och tidningar har det redan blivit och i nästa projekt ska mangan möta de klassiska svenska traditionerna.

Natalia och Catarina började se tv-serien ”Sailor Moon” när de var yngre. Det ledde dem till föreningen Mangakai i Lund där de hittade likasinnade. De började båda teckna och har gått serieskolan i Malmö. Det var också där de träffade Joakim Waller och Alice Engström som de tillsammans har mangastudion Nosebleed Studios med.
– Serier i Sverige är antingen för barn eller väldigt vuxet med ångest och självbiografier. Vi vill göra serier för skolungdomar, säger Natalia.
– Manga klingar dåligt i Sverige och man tror det bara handlar om sex och våld men det är så otroligt brett. Det läses av alla.
En av anledningarna till att mangan lockar läsare menar Catarina är att tjejer äntligen hittar hjältinnor.
– Jag får ofta höra när jag ger kurser att tjejer tycker det är bra att de äntligen hittat karaktärer som är tjejer och är starka. Det var därför jag började gilla Sailor Moon. Hon var hjältinna, något jag aldrig sett tidigare.
Ett av projekten Natalia arbetar med just nu är en tidning där man vänt på könsroller. Prinsessor är de som räddar prinsar. Och just könsroller är något som Natalia och Catarina kommer tillbaka till under samtalet
– Japan är väldigt annorlunda jämfört med Sverige. Vi vill med våra serier föra in jämställda perspektiv. Ibland när jag läste som yngre kunde jag känna att tjejen i serien gjorde märkliga val och att igenkänningsfaktorn inte var jättehög, säger Catarina.
Det är tonåringar som man inriktar sig på och det är ingen tvekan om att man vill få ut manga bland läsare.
– Det finns inga förlag som satsar idag men vi ser ingen poäng att göra serier som ingen läser, säger Natalia.
Studion de driver gör en gång om året en gemensam bok och nästa bok som beräknas komma i slutet av april nästa år har temat svenska traditioner.
– Jag har fått hedersomnämnande i japanska mangatidningar men de efterlyste något som var svenskt. Det gäller att hitta något som blandar den japanska estetiken med de svenska, säger Natalia och visar tidningen med omnämnandet, den är tjockare än en telefonkatalog.
Drömmen är att kunna livnära sig på serierna samtidigt som de vill inspirera andra.
– Det är få som vågar satsa men det går inte att sitta och vänta. Du måste utomlands och etablera kontakter. Vi gör allt själva och det kan andra också.


Publicerad 28 September 2012 12:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag