Daniel Kolm (närmast), Olof Cronvall och Nina Linné på Juristjouren.foto: fredriik magnusson

Daniel Kolm (närmast), Olof Cronvall och Nina Linné på Juristjouren.foto: fredriik magnusson

Ständigt ung 35-åring

Juristjouren firar jubileum

LUND. Delad vårdnad om hund, ett testamente, frågor kring samboskap eller en bostadsrättsförening. Alla har satt Juristjouren i Lund på prov. Nu firar man 35 år av gratis juridisk upplysning.
I en källarlokal på Stålbrogatan har Juristjouren sin verksamhet i Lund. Förutom att var på plats där för möten och samtal åker man runt om i för att svara på juridiska frågor på bibliotek och medborgarkontor på 13 olika ställen.
– Vi är studenter som ger juridisk upplysning till allmänheten. Det är svårt att säga att en sorts frågor kommer oftare än andra, vi får frågor om allt, säger Olof Cronvall som läser termin nio på juristutbildningen.

Berör människor

Ska man försöka hitta något som är mer vanligt så är det den juridik som berör människor i vardagen, som exempelvis testamente, bodelning eller samboskap.
–Humanjuridiken får vi frågor om väldigt ofta men också frågor kring små föreningar eller bostadsrättsföreningar. Det ger en otrolig kick att kunna ge ett svar på frågorna folk har. Du känner att du valt rätt utbildning, säger Daniel Kolm som läser åttonde terminen.

Av studenter

De som ger råden är alla studenter, grundkravet för att få vara med är att man avslutat termin tre på juristutbildningen.
– Vi arbetar i grupper där vi mixar folk från olika terminer. Vi kompletterar varandra och vi får en bra bredd, säger Olof.

Praktisk erfarenhet

Varje termin tar man in nya studenter och det är många som vill vara med, det är inte alla som får plats men många söker flera gånger. Att få omsätta kunskaper man läser till det partiska är inte helt enkelt.
– Vi har en veckas praktik på utbildningen så det är inte så mycket men här får du en go känsla när du kan hjälpa någon, säger Daniel.
–Studenter förväntas ta egna initiativ för det praktiska, säger Olof.
Juristjouren har idag totalt 76 medlemmar som arbetar i grupper med sex studenter i varje. Varje fråga man får diskuteras inom gruppen innan man lämnar ett svar. Att diskutera frågan inom gruppen ger ett bättre svar.
– Kan vi inte svara på frågan så råder vi folk att söka sig vidare, säger Nina Linné som läser fjärde terminen.
I år är det 35 år sedan starten och eftersom man inte riktigt har koll på vilket datum det startade så väljer man att fira lite under året. Först ut är Stortorget i Lund den 6 april.
– Alla kan ta med sina juridiska problem till torget så kan vi ta ett första snack och se om vi kan svara på frågan, säger Olof.

Publicerad 02 April 2013 07:00