Allsångståget stannar till på Norra Fäladen

Helva väägen från Staffanstorp

Av
Lena Karlsson & Fredrik Magnusson

LUND. - Man behöver inte kunna sjunga. Det viktiga är att vi gör det tillsammans säger Linda Lundqvist som tillsammans med Allsångsbandet åker ut med Allsångståget i sommar.
Det är tredje gången som hon håller i allsången. Urpremiären var på Gästis i Staffanstorp.
– Jag kände att jag ville göra något på hemmaplan och tänkte att det kunde vara trevligt med lite allsång. Det är väldigt opretentiöst, säger Linda Lundqvist.

Lokal prägel

Året efter blev det två allsångståg. I år tuffar hela elva allsångståg runt i Skåne. Årets första allsång hölls i Limhamn. Vid varje stopp medverkar lokala förmågor.
– Jag tycker det är kul att bjuda in politiker till allsången så att folk får ett ansikte på politikerna, säger Linda Lundqvist.
– På Norra Fäladen kommer ungdomar från fritidsgården medverka och sjunga och dansa men givetvis kommer det blir traditionell allsång också. Dessutom gästar Daniel Schüffler.

Unga förmågor

Utöver sitt eget musicerande arbetar hon halvtid som musiklärare. Därför gillar hon också att ha med unga förmågor.
– Det är kul att lyfta fram barn och unga som sjunger av hjärta och lust, och inte bara för att synas eller få bekräftelse vilket är så vanligt idag.
Allsången riktar sig till människor i alla åldrar.
– Det ska inte bara var för antingen pensionärer eller för unga utan vi vänder oss till hela spektrat. Det är precis den feelingen jag vill åt, att alla oavsett ålder sjunger tillsammans, säger Linda Lundkvist som själv har varit musiker i 20 år. Även om hon har en bred repertoar ligger hennes hjärta främst inom countrypopen.
Nyligen släppte hon albumet ”A piece of me” med låtskrivare från Nashville. I april släppte hon två singlar som spelats på 4000 radiostationer i Europa och USA.
Med allsångståget vill hon och Allsångsbandet bevara den svenska vistraditionen.
– Det är folkligt, personligt och spontant. Den som vill sjunga i publiken lyfter vi fram. Men man behöver inte kunna sjunga för att vara med, säger hon.
Den 24 augusti är det dags för Allsångståget att rulla in på torget på Norra Fäladen och det blir tågets sista stopp för i år. Redan nu finns det planer för nästa sommar.
– Det är redan bokat, vi kommer att tuffa på.

Allsångstågets Linda Lundqvist vid Staffanstorps Gästis scen där allsången började.Foto: Lena Karlsson

Allsångstågets Linda Lundqvist vid Staffanstorps Gästis scen där allsången började.Foto: Lena Karlsson

Publicerad 08 August 2013 08:00