Färgglad konst livar upp

Av
John Nordh

John Nordh

BOSTAD/LUND. ???Ateljé, bed and breakfast och kursverksamheter. ?När Solange Korn Arvidsson fick sluta jobbet som forskare på Astra Zeneca valde hon att satsa på sitt nya arbete som baseras i familjens eget hem. Än så länge trivs hon med att jobba och bo på samma plats, även om gränsen mellan arbete och fritid ibland suddas ut.

Solange Korn Arvidsson öppnar dörren till den gamla skånelängan på gården i Stora Råby. Här bor hon med sin man och sina två barn sedan sju år tillbaka. Stora delar av det 27 meter långa huset fick renoveras när familjen flyttade in och i över ett år tvingades de kura ihop tillsammans i olika rum.

Enkla färger
– Hela familjen fick sova tillsammans i en säng. Vi flyttade runt med sängen i olika rum medan renoveringen pågick, berättar Solange Korn Arvidsson.
Rummen går i svart, vitt och grått. Möblerna är enkla och går i samma toner. På varje vägg lyser färgglada konstverk upp och på ett soffbord står en vas med en bukett blommor som matchar två tavlor som hänger ovanför.
– Det är viktigt att man inte tröttnar på sina möbler som man ju ända investerar en del pengar i. Köper man en färgstark möbel med en massa mönster så finns den risken. Jag tror att enkla färger håller längre, säger Solange Korn Arvidsson och fortsätter:
– Istället livar jag upp rummen med färger och konst.

Efter att renoveringen av bostadshuset var klart fortsatte familjen med de två andra husen som finns på gården. I dag är de näst intill helt färdigställda och Solange Korn Arvidsson bedriver nu ateljé- bed and breakfast- och kursverksamhet här.

"Stänga dörren"
Att arbeta hemifrån innebär att gränserna mellan jobb och fritid blir mer diffusa, berättar hon.
– Det är viktigt att kunna stänga dörren om jobbet. I mitt fall är det lättare eftersom jag inte arbetar i bostadshuset. Men har man en arbetsplats någonstans så lämnar man jobbet där, så blir det inte riktigt nu.

Trots det trivs Solange Korn Arvidsson än så länge med att arbeta hemifrån.
– Jag kan sitta på verandan med en kopp te och göra bokföringen och ibland på morgonen springer jag ut i morgonrocken och kollar ugnen för att se hur keramiken ser ut, säger hon och skrattar.

Moraklockan i ?ett av rummen är ingen favorit.

Moraklockan i ?ett av rummen är ingen favorit. "Men min man gillar den, det gäller att kompromissa.

I köket finns ett stort terrarium. Här bor familjens sköldpadda.

I köket finns ett stort terrarium. Här bor familjens sköldpadda.

Skånelängan är hela 27 meter lång.

Skånelängan är hela 27 meter lång.

Gården består av tre hus och utanför ateljén har Solange Korn Arvidsson ställt ut några konstverk.

Gården består av tre hus och utanför ateljén har Solange Korn Arvidsson ställt ut några konstverk.

Publicerad 26 March 2014 08:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag