Peter Johnsen är naturvårdsbiolog på Lunds kommun. Här är han ute på slåtterängen i det nya naturreservatet och hukar sig vid ängsnycklar som tittar fram i gräset. foto: fredrik magnusson

Peter Johnsen är naturvårdsbiolog på Lunds kommun. Här är han ute på slåtterängen i det nya naturreservatet och hukar sig vid ängsnycklar som tittar fram i gräset. foto: fredrik magnusson

Naturligt på Nöbbelövs mosse

Lund har fått ytterligare ett naturreservat

LUND. Lund har fått ytterligare ett naturreservat. Nyligen invigdes Nöbbelövs mosse med Vallkärra mader. Ett reservat med slåtterängar, vårmarker, fiske och ett rikt fågelliv.

Landskapet har restaurerats sedan drygt 20 år tillbaka och det första som anlades då var en damm. Nu har man sedan fem år tillbaka en slåtteräng
– Ängen har aldrig varit plöjd och här finns en hel del gamla växter som finns kvar sedan det var en mosse, säger Peter Johnsen som är naturvårdsbiolog på Lunds kommun.
Ängen är en slåttermark vilket skiljer sig från betesmark.
– Vi slår inte förrän i augusti vilket gör att blommor och växter får komma upp och blomma. Om vi inte slår så tar mer triviala arter över, säger Peter och hukar sig vid ängsnycklar som står i blom.
– Vi släpper på bete här först i september och det är bra för växtligheten om jorden blir sprucken av tramp så fröna kommer ned i jorden. Ängsväxterna är anspassade för slåtter och inte för att ständigt bli betade.
Området kräver en aktiv skötsel och slåtter tar ett par dagar.
Förutom varierande växtlighet är området väldigt fågelrikt.
– Här finns mycket för fågelskådare och en hel del rariteter, säger Peter och plockar fram kikaren för att se skedanden som simmar omkring i dammen. Bakom skedanden, på en stolpe, sitter en enkelbeckasin.
Dammen på området är en fritt för fiske, vilket inte alla kanske inte känner till och kommunen vill gärna ha det så men om det blir för populärt kan man tvingas införa restrektioner. I dammen finns bland annat gädda och brax.
Precis norr om dammen ligger en våtmark där tillträde är förbjudet, förutom under vintern. Området är fyllt av fåglar med ungar.
– Det har försvunnit en hel del ungar men det är frågan vad man ska göra. Ska naturen få ha sin gång?
Misstänkta arter bakom ungarnas försvinnande är gädda, räv och kanske mink. Men också kråkor.
– Det som är bra med området är att det tål besök. Det finns stigar runt om vilket inte sliter på naturen som det kan göra på vissa håll.
Är du sugen på att besöka det nya naturreservatet så ligger det precis bredvid 4H-gården vid Gunnesbo. Där finns också en parkering.

Publicerad 13 June 2014 05:00