Marita Nilsson matar sparkar mot Göran Johansson på golvetsmedan Stellan Börjesson filmar. foto: fredrik magnusson

Marita Nilsson matar sparkar mot Göran Johansson på golvetsmedan Stellan Börjesson filmar. foto: fredrik magnusson

Psykiatrin får sig en känga

Ny film av Göran Johansson

LUND. Doktor Adolf Galenos från den psykiatriska kliniken Råttboet i Grönköping rullar runt på golvet samtidigt som han tar emot slag och sparkar. En mobil trillar ur doktorns ficka. Scenen är slut men ny tagning från andra hållet. Lokaltidningen besökte filminspelningen av nollbudgetfilmen ”Mullan i Grönköping”.

Bakom filmen står Göran Johansson. Han har gjort mycket kortfilmer tidigare men nu stasar han på en långfilm på 110 minuter.
– Jag skrev först en teaterpjäs men arbetade om manuset till film. Jag fick stryka två tredjedelar av replikerna, säger Göran mellan scenerna där han spelar doktor.
– Jag har fått tillåtelse från Grönköpings veckoblad att använda deras namn.
Filmandet kom när Göran engagerade sig i patientföreningen Riksförbundet för social och mental hälsa och student-tv.
– Jag ville nå ut med föreningens budskap.
Filmandet fortsatte på kulturmejeriet och nu är det en studiecirkel på ABF.
– Jag har inga pengar till filmen och det väldigt svårt att tjäna några pengar på nollbudgetfilm. Det är ett fåtal som klarar produktionskostnaderna. Den mest framgångsrika är ”Hata Göteborg”.
Göran har fått diagnosen Aspergers syndrom och är förtidspensionerad. Precis som i många av hans andra filmer berörs psykiatrin i ”Mullan från Grönköping”.
– Jag vill säga något om hur psykiatrin fungerar men samtidigt hoppas jag få ett jobb. Jag är trött på att vara förtidspensionerad och jag är helt arbetsför.

Inspelningen beräknas hålla på till och med augusti om schemat håller. Då kommer det finnas drygt 100 timmars material.
När filmen väl är klar hoppas Göran kunna distribuera den.
– Jag hoppas på det men annars lägger jag upp det jag gör på vimeo.
Göran gör sig redo för misshandelsscenen igen.
– Du får slå så mycket du vill, säger Göran till Marita Nilsson. Bakom kameran sitter Stellan Börjesson som är granne med Göran. Stellan trycker på den röda knappen på kameran och slagen börjar hagla igen. Göran rullar runt och tappar telefonen, precis som han sa att den skulle göras. Ytterligare ett steg på väg mot den färdiga filmen.

Publicerad 24 June 2014 01:00