Andreas Ekberg, fotbollsdomare från Lund är en av sju högst rankade i Sverige. Hans mål är att få döma en Champions leaguematch. Drömmen är en VM-final. Foto: Andreas Holm

Andreas Ekberg, fotbollsdomare från Lund är en av sju högst rankade i Sverige. Hans mål är att få döma en Champions leaguematch. Drömmen är en VM-final. Foto: Andreas Holm

Med rätt att döma

REGIONSPORT/IDROTT. Han är den yngsta genom tiderna att döma en allsvensk herrmatch, fick äran att döma en EM-final och blev utsedd till Årets domare i fjor. Polisen Andreas Ekberg från Lund trivs i rollen som fotbollsdomare på heltid.

Han är en av sju Fifa-domare i Sverige, tillsammans med bland andra årets VM-domare Jonas Eriksson. Som 13-åring började Andreas Ekberg, fotbollsfostrad i Torns IF, att döma.
– Jag fick frågan att döma under ett sommarkollo och fastnade direkt. 2001 fick jag börja döma division 6 och 7, berättar Andreas Ekberg.
Tretton år senare arbetar han som proffsdomare på heltid och blev utsedd till Årets domare på Fotbollsgalan i början av året.
– Det var stort att få den utmärkelsen och kliva upp på galascenen och ta emot priset.

Ung elitdomare

24 år, yngst genom tiderna, fick Andreas döma sin första allsvenska herrmatch. Han är inte bara känd för det utan även för att ha delat ut flest röda kort under två raka säsonger.
– Vad jag vet så har alla varit rätt... I år har det bara blivit ett rött, okej två, om man räknar in svenska cupen.
Har du någon gång blåst i pipan och direkt tänkt att det inte var rätt beslut?
– Ja. 2012 blåste jag en straff i Kalmar som jag och fjärdedomaren tog tillbaka. Insåg direkt jag hade gjort fel. Det blev till slut ett nedsläpp istället. Klart att man skämdes lite, men det viktigaste var att beslutet blev rätt.

Drömmen: VM-final

För många fotbollsspelare lever drömmer om att bli utlandsproffs. För Andreas Ekberg är drömmen att få döma en VM-final.
– Jag brukar säga att det finns realistiska och orealistiska drömmar. En VM-final hör kanske till det sista, men mitt mål är att som huvuddomare få döma en Champions leaguematch.

Andreas menar att domarkvaliteten är hög i Sverige. Därför får många chansen internationellt säger han.
– Om jag ser på mig själv har jag som 29-åring redan fått döma en mästerskapsfinal (U17-EM, reds. anm), a-landskamper och en del kvalmatcher i europacuperna. EM-finalen är nog bäst hittills om jag rankar matcherna.
Vilken har varit den svåraste matchen?
– En svår fråga, det vet jag inte. Alla matcher lever ju sitt eget liv och är unika. Jag har inte dömt stora Stockholmsderbyt Djurgården-AIK än, det hade varit en utmaning.
Andreas Ekberg är utbildad polis och arbetade fyra år inom yrket innan han blev fotbollsdomare på heltid den 1 januari i år. Det finns likheter mellan yrkena.
– Arbeta med ledarskap, läsa kroppsspråk och att möta människor är något du gör både som polis och domare. Där ligger mina styrkor.
Slutligen. Beskriv dig själv som domare med ett ord.
– Engagerad.

Publicerad 19 July 2014 09:00