Konkurs eller inte?? Först meddelade H43 att de drog sig ur elitserien och begärde klubben i konkurs. Sedan vände tongångarna då en extern finansiär dök upp för att rädda klubben, men då ingen hållbar lösning hittades kunde inte klubben räddas. ?Foto: Andreas Holm/Arkiv

Konkurs eller inte?? Först meddelade H43 att de drog sig ur elitserien och begärde klubben i konkurs. Sedan vände tongångarna då en extern finansiär dök upp för att rädda klubben, men då ingen hållbar lösning hittades kunde inte klubben räddas. ?Foto: Andreas Holm/Arkiv

H43:

s konkurs: "Amatörmässigt skött"

LUND/HANDBOLL. I förra veckan meddelade H43 att de begärs i konkurs. Samtidigt drogs herrlaget ur elitserien. Nu väcks kritik mot styrelsen som inte tagit tag i problemen.
– Det är en chock, jag hade ingen aning om detta och vet att ingen annan i klubben visste någonting om konkurs. Det har varit tyst som en mussla från styrelsen. Det hela är amatörmässigt skött, menar Mats Andersson, tidigare styrelsemedlem i över 40 år och idag ungdomstränare i H43.

Han menar att styrelsen borde kallat till ett medlemsmöte där alla kunde fått vara delaktiga att diskutera en lösning, innan ett beslut om en konkurs togs.

Hjälpa till

– Jag har varit vice ordförande och sekreterare i H43, ungdomsansvarig och sponsoransvarig. Jag hade kunnat hjälpa till att ragga sponsorer och det tror jag fler ställt upp på, säger Mats Andersson.

Enligt H43:s ordförande Caj-Åke Andersson var det ett svårt beslut att ta.
– Jag har varit med i klubben sedan 1960-talet och det var inte så här man ville det skulle sluta. Vi måste göra detta även om det känns för jävligt, säger en nedstämd Caj-Åke Andersson.

En svikande publik har lett till minskade intäkter på en halv miljon kronor och herrlagets prestationer i elitserien eller allsvenskan har fått sponsorerna att hålla hårt i pengapåsen.
– Det är oerhört mycket pengar för oss, nästan två och en halv miljoner kronor. Då finns det inget annat sätt än att vi snabbt drar i nödbromsen och begär oss själva i konkurs, förklarar Andersson, vars klubb så sent som i måndags diskuterade en lösning med extern finansiär som inte blev av.


Skylla sig själva

Forne H43-ikonen Zoran Roganovic är, precis som Mats Andersson, kritisk till hela situationen.
– Jag är inte förvånad. Det har varit mycket turbulens i klubben de senaste åren och de har sig bara själva att skylla. De har gjort sig av med personer som kan H43, bland andra Mats Andersson, Lars Granath och jag.

För tre år sedan var det tal om kris i H43. Damlaget lades bland annat ner och började om i lägre divisioner. Av allt att döma ser det ut som all verksamhet läggs ner nu.
– Känslan att få besked att det råder kris vill jag aldrig vara med om igen, skönt att jag slipper det nu, säger Zoran, idag assisterande spelande tränare i Lugi.
– Jag nämner inga namn men de som styr klubben är skyldiga till konkursen.

H43:s ungdomsverksamhet, damlag och reservlaget Lejonen ska dock räddas förklarar klubbordförande Caj-Åke Andersson.
– Vi har 60 ungdomslag, många av dessa är framgångsrika och har många oavlönade engagerade ledare och tränare. Det kommer bildas en ny förening för framför allt ungdomarna.

Den avgående styrelsen försöker driva att en ny förening ska få fortsätta heta H43 Lund.

Publicerad 08 December 2014 14:00