Kritik mot spårvägsbeslut

Detaljplanerna upp i fullmäktige

Av
lokaltidningen.se/lund

LUND. Den 18 december väntas Lunds kommunfullmäktige fastställa detaljplanerna kring den tänkta spårvägen. Därför har Aktion för spårvägsfritt Lund (AFSL) samlat kritik mot planerna. I sammanfattningen lyfter föreningen fram argument från både institutioner och enskilda individer.
Börje Hed, vice ordförande i AFSL påpekar i föreningens pressmeddelande att spårvagnslinjen kommer att påverka de befintliga busslinjerna:
- Som jag ser det, så förutsätter det att busslinjerna till sjukhuset läggs ned och att resenärerna tvingas att byta till spårvagn för att åka 1-3 hållplatser på en av världens kortaste och därmed förmodligen också dyraste spårvägslinjer.
Lunds tekniska universitet (LTH) pekar på att spårvägstrafiken kommer att dela campusområdet i två delar. ASFL skriver också att magnetfält från spårvägen kan förstöra känslig utrustning på universitetet. Enligt pressmeddelandet från AFSL kan kostnaderna för det här bli 50 miljoner kronor.
Vidare hänvisar AFSL i sin sammanfattning till en utredning gjord av Akademiska hus. Den visar att verksamheterna längs med Kunskapsstråket kommer att påverkas negativt. Enligt Akademiska hus kommer anpassningar och förändringar av den tänkta spårvägslinjen kosta miljonbelopp.

Publicerad 16 December 2014 13:52

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag