Linus Mårtensson är huvudansvarig för Kodachicon i Lund. Foto: Fredrik Magnusson

Linus Mårtensson är huvudansvarig för Kodachicon i Lund. Foto: Fredrik Magnusson

Tio år av nördkultur

Kodachicon håller fyra dagars konvent

Av
Fredrik Magnusson

Fredrik Magnusson

LUND. Kodachicon i Lund firar tio år med ett fyra dagar långt konvent där all form av nördkultur står i centrum.
– Det började en gång i tiden med fokus på japansk fiction men vi har breddat oss i alla riktningar, säger Linus Mårtensson som är huvudansvarig.

Kodachicon hoppas locka upp emot 800 besökare till Polhemsskolan under konventet. Torsdagen den 14 maj öppnar man dörrarna.
– Vi vill att det ska finnas mycket att göra för besökaren. Vi kommer att ha tv-spel, rollspel, tecknare, förläsningar, lekar och en gameshow i japansk tappning bland annat, säger Linus som kom med i föreningen arrangörsföreningen Kodachikai via en kompis.
Föreningen har sitt ursprung i japanska serier men idag är det en samlingsplats för olika kulturyttringar.
– Det finns all nördkultur. Några spelar rollspel medan andra ägnar sig åt kortspel eller att teckna.
Under konventet kommer det även att arrangeras en tävling i Cosplay, en kostymtävling där fokus ligger på serier, spel och filmer. De tävlande gör upp i olika klasser.
– Några fokuserar på att göra dräkterna så bra som möjligt medan andra fokuserar på att gå in i karaktärerna. Vi kommer ha domare som kommer att titta på de olika klasserna. Vi har också golden tickets till Cosplay-SM vilket gör att våra vinnare har en chans att ta sig vidare till SM via en jurybedömning. Det kommer även arrangeras en klass för de yngre som vill visa upp sina dräkter.
Konventet har stöd av kulturcash i Lund men också Sverok, Spelens hus i Malmö och Studiefrämjandet finns bland de som stödjer konventet.
Hur kommer besökarna märka av att det är 10 år?
– Det är första gången vi sträcker oss över tre nätter och första gången vi har en utomhusscen. Vi har musiker som kommer att spela film- och tv-spelsmusik men även medeltidsmusik.
Förutom alla arrangemang kommer det finnas en del saker till försäljning under dagarna. Totalt är det 150 personer som ställer ut och arbetar med konventet som håller på 14-17 maj.

Publicerad 11 May 2015 12:00