Anders Ekne är initiativtagare till Gå mot ALS som nu spridit sig från Lund. Den 21 juni är det dags. Foto: Fredrik Magnusson

Anders Ekne är initiativtagare till Gå mot ALS som nu spridit sig från Lund. Den 21 juni är det dags. Foto: Fredrik Magnusson

Steg för steg mot ALS

Gå mot ALS den 21 juni

Av
Fredrik Magnusson

Fredrik Magnusson

LUND. Första året Anders Ekne gick mot ALS fick han med sig fyra personer. Förra året var det åtta. I år blir det över 2 500 personer.

Anders Eknes mor gick bort i sjukdomen ALS för fyra år sedan. Tidigare har Anders även förlorat sin morfar i sjukdomen.
– Jag beslöt mig för att göra något. Det jag kunde göra var att dra in pengar till forskningen, säger Anders.
Under åren har Anders på alla vis dragit in pengar. Han har sprungit, sålt körsbär och räknat fåglar under namnet Team Stop ALS. Alla pengar han dragit in har skänkts till Ulla-Carin Lindquists stiftelse. Totalt har det blivit 48 000 kronor.
– Jag tog kontakt med stiftelsen i år för att se om det fanns intresse för ALS-vandringar på andra ställen i landet. Vi tog fram namnet Gå mot ALS och spred det på sociala medier.

En dödsdom

Från att förra året varit åtta personer i Lund har nu över 2 500 personer på elva olika platser i landet sagt att de ska gå mot ALS söndagen den 21 juni, som är den internationella ALS-dagen.
– Det behövs uppmärksamhet kring ALS, det är en dödsdom och det finns inget du kan göra. Jag läste en beskrivning från en man som var sjuk i ALS. Han beskrev det som att bli levande begravd.
ALS har fått uppmärksamhet med Icebucket Challenge som spreds på sociala medier och filmen ”The Theory of Everything” som handlar om Stephen Hawking.
– Stephen Hawking har haft ALS i femtio år, de flesta går bort efter två eller tre år.
– Det behövs uppmärksamhet kontinuerligt och det behövs pengar. I Sverige finns ett av världens bästa forskningsteam på ALS och de menar att om vi löser ALS kan vi lösa Parkinson och Alzheimer.

Behövs varje år

Om alla som sagt de ska gå mot ALS i år skulle det innebära över en kvarts miljon som går till forskningen. Anders Ekne vill mer.
– Jag har inget penningmål utan målet är att samla in så mycket pengar det går så länge jag kan. Det är väldigt bra att vi blir många i år, men detta behövs varje år.
Via facebook finns det information om du vill hänga med den 21 juni. I Lund utgår man från Botan och det blir en promenad i en slinga på ungefär 1,5 kilometer. Det kostar 100 kronor, pengar som går till forskningen.

Publicerad 10 June 2015 09:42