Alfred Jönsson är den 17-årige H43-talangen som nu har chans på elitseriedebut i Lugi. Foto: Andreas Holm

Alfred Jönsson är den 17-årige H43-talangen som nu har chans på elitseriedebut i Lugi. Foto: Andreas Holm

Alfred Jönsson – en ung joker i Lugi

LUND/HANDBOLL. Att han kallas för en av de mest lovande talangerna genom tiderna tar han med ro. H43-fostrade Alfred Jönsson är smickrad av alla hyllningar men känner ingen press.
– Det bästa är att ta det lugnt, fokusera på nuet och tänka positivt. Det kommer går bra, men det är inte förrän om tio år jag ska vara som bäst, säger den 17-årige mittnian, som så sent som förra året lirade juniorhandboll i H43.


Lugn och ro

Flytten från den konkursdrabbade klubben föll sig naturligt menar han. Även fast diskussioner fördes med både IFK Kristianstad och tyska Flensburg valde "Affe" Lugi.
– En trygghet. Jag vill utvecklas i lugn och ro hemma i Lund. Men drömmen är att få spela i Bundesliga och landslaget i framtiden.

Han har imponerat på ungdomslandslagets träffar och under försäsongen med Lugi har Alfred fått chansen i herrlaget. Där det blivit en del mål och i säsongsupptakten mot Redbergslid blev han utsedd matchens lirare.
– Hur roligt som helst. Samtidigt var det bara träningsmatcher och inte elitserien. Det är stor skillnad, säger Alfred som inte tar ut någonting i förskott.
Om det blir speltid i elitserien ser han det som en bonus. Chanserna är ganska stora nu när högernian Zoran Roganovic är skadad.
– Kanske blir jag Zorans vikarie, men så fort han är tillbaka tar han nog tillbaks sin plats.
På tal om Zoran talar Alfred sig varm om sina äldre lagkamrater. 
– De är en stor inspirationskälla, med allt från Zoran, Oscar Jensen, Nemanja Milosevic och Tomas Axnér. Nu när jag tänker på det har Lugi byggts upp med många H43-spelare, säger han och ler.

Ett naturligt val

Valet på handboll föll sig naturligt. Både föräldrarna har bakgrund som spelare och tränare i handboll. Vägen har gått från H43 Blue kids till Lugis herrlag. Hans framsteg har fått många, bland annat Lugitränaren Tomas Axnér att höja Alfred till skyarna och kalla honom för den största talangen som skådats.
– Tomas är visserligen en tränare av hög klass och jag blir smickrad när han säger det. Men det är svårt att få en sådan stämpel när jag inte ens fått prova på elitserien och mäta mig med de bästa ännu.

Lugi premiärspelar hemma i elitserien mot HK Malmö på fredag den 11 september. Om man får tro Alfred Jönsson kommer årets säsong bli den bästa på länge.
– Målsättningen är att vinna SM-guld. Jag vet vi har potential och tror att Tomas lyfter laget i år.
Kommer vi få se Alfred Jönsson i elitserien?
– Man vet aldrig. Själv känner jag mig redo. Får jag chansen så tar jag den. Då kommer jag snurra bort motståndarna och finta upp målvakten på läktaren för att köpa korv.

FAKTA LUGI 2015

Lugi har förstärkt sin trupp med sex spelare, samtidigt som fem pjäser har lämnat.
Nyförvärv: Alfred Jönsson (H43), Torbjörn Sittrup Bergerud (Drammen), Andreas Arrman (Runar Håndball), Adam Tumba, Axel Linde, Melker Westenius (uppflyttade från juniorlaget)
Förluster: Espen Christensen (Svendborg), Magnus Jernemyr (GWD Minden), Johan Larsson (klubb ej klar), Jonathan Leijonberg (klubb ej klar), Anton Roth (slutat)

Personligt

Namn: ?Alfred Jönsson
Ålder: ?17
Bor: ?Annehem, Lund
Gör: ?Spelar handboll i Lugi, läser naturvetenskap med idrottsinriktning på Polhemskolan
Position: ?Mittnia
Moderklubb: ?H43
Förebild: ?Aron Pálmarsson (Kiel)
Intressen: ?Handboll och fotboll. Följer Liverpool?FC.
Styrkor: ?"Jag är snabb, målfarlig och har bra spelförståelse".

Publicerad 08 September 2015 14:00