Ola Johannesson kom på andra plats när Sveriges vinodlare utsåg Sveriges bästa vita viner. Klassen med vita viner är den klass där flest tävlar. Nu vill Ola tävla med mousserande vin. Han odlar flera av de traditionella champagnedruvorna. Foto: fredrik magnusson

Ola Johannesson kom på andra plats när Sveriges vinodlare utsåg Sveriges bästa vita viner. Klassen med vita viner är den klass där flest tävlar. Nu vill Ola tävla med mousserande vin. Han odlar flera av de traditionella champagnedruvorna. Foto: fredrik magnusson

Vinmakaren i Lyngby

Ola gör ett av Sveriges bästa viner

LYNGBY. Ett av Sveriges bästa vita viner odlas i Lyngby av bankmannen Ola Johannesson. När Sveriges vinodlare samlades för att utse de bästa vinerna hamnade Olas vita på en andraplats, en tiondels poäng efter vinnaren.

Vinodlingen började som en hobby i trädgården men i takt med att Ola lärde sig mer om druvor och vilka sorter som fungerar i det svenska klimatet flyttade han ut sina vinstockar till en bit mark i Lyngby 2005.
– Det var antingen det eller att gräva upp hela gräsmatten, säger Ola.
Nu växer 500 vinstockar i rader i slutningen där Lyngby Vin ligger. Ola sköter odlingen och det är många steg och mycket tid som går år innan resultatet hamnar i ett glas.
– Det finns inte så mycket att läsa om svensk vinodling så jag har fått testa mig fram. Jag har testat olika druvor men sedan fick jag nys om solaris. Den fungerar väldigt bra i vårt klimat.
Det är med druvan solaris som Ola vunnit pris men det hindrar inte honom från att odla andra druvor. – Som hobbyodlare är du inte beroende av skörd och du får odla vad du vill. Jag testar nu att odla druvan saphira, som jag förmodligen är ensam om i Sverige, för att göra mousserande vin på den.
Själva vinmakandet sköter Ola hemma i Hjärup och vinsäsongen är inne i skördemånaden. Främsta fienden är frosten, precis som i början av säsongen.
– Frost i början av säsongen kan förstöra hela skörden, det hände 2011. Nu följer jag vädret för att se hur länge druvorna kan hänga. De är inte riktigt mogna ännu på grund av den kalla inledningen på sommaren.
Med ett prisbelönt vitt vin vill Ola nu tävla med ett mousserande vin.
– Mousserande viner från Sverige är på gång, det är många vinodlare som håller på med det just nu.
Trots framgångarna med sitt vin så går det inte att köpa vinet. Regelverket kring systembolaget och förbud mot gårdsförsäljning gör att Ola nöjer sig med att göra vin för eget bruk, än så länge.
– Det är många hobbyodlare som har drömmen om att kunna sälja lite.
– Du gör inte det här för pengar, det är en passion.
Det märks tydligt att Ola är passionerad och brinner för sitt vin. Mycket tid läggs på vinodlingen och om nätterna håller frosthotet honom vaken.
– Vinstockarna blir som kompisar.

Vinet som gav Ola silvermedaljen. Skylten till vinodlingen är gjord av en gammal strykbräda. Foto: Fredrik Magnusson

Vinet som gav Ola silvermedaljen. Skylten till vinodlingen är gjord av en gammal strykbräda. Foto: Fredrik Magnusson

Publicerad 06 October 2015 07:58