Två spår ska bli fyra till Lund

Trafikverket vill ha din hjälp

LUND. Trafikverket vill ha med privatpersoner när spåren mellan Lund och Flackarp ska byggas ut. De som vill kan bilda arbetsgrupper som sedan får skicka en representant till samrådsgruppen där bland annat Lunds kommun och Trafikverket sitter med.
– Vem som helst kan vara med och vi hjälper till och startar grupperna. Arbetet sker under hela 2016 till det är dags att utforma planförslaget, säger Marlene Roos från Trafikverket som tillägger att det är första gången modellen med arbetsgrupper används i Skåne.
Arbetsgrupperna var en del av den presentation där grannar och andra intresserade var inbjudna för ett första samtal kring tågsträckan som kommer gå från Flackarp fram till Svanevägen i Lund. På den biten blir det fyra spår men den sista sträckan in till Lund C är det två spår som gäller. 26 tåg per timme och riktning är målet. På sträckan ska en ny pågatågsstation också byggas men placeringen av den är fortfarande oklar.
Utbyggnaden kommer att påverka området. Enligt trafikverket finns det en del fornlämningar i området och beroende var de nya spåren placeras kommer grönmiljön påverkas. Idag ligger det kolonistugor och en idrottsplats nära spåret på ena sidan. Även ljudmiljön kommer att påverkas.
Magnus Jannert som är aktiv i föreningen Vid Spåret bor precis intill spåret, precis vid Svanevägen.
– Kommer alla växlar vara på andra sidan kan man ju undra hur mycket ljud och partiklar det kommer att det bli.

Publicerad 15 October 2015 09:03