Till helgen står Lugi gymnastik inte bara för arrangörskapet av trupp-SM. Även klubbens mixedlag ställer upp och kämpar om guld. Foto: Privat

Till helgen står Lugi gymnastik inte bara för arrangörskapet av trupp-SM. Även klubbens mixedlag ställer upp och kämpar om guld. Foto: Privat

Landets bästa gör upp om SM-titel

Av
Andreas Holm

GYMNASTIK. För första gången någonsin anordnar Lugi gymnastik trupp-SM för seniorer. Lugi själva deltar med ett lag i mixedklassen. Alessia Bommarco, tränare och styrelseledamot i klubben, tror på goda chanser.
– Jag har tränat tjejerna i laget tidigare och de har absolut chans att slåss om ett guld, säger Alessia Bommarco.

Mixedlaget gör upp mot Bromma och Gefle och har ett lag blandat med gymnaster från Lugi och andra klubbar. Eftersom Lugi har flest tjejer i klubben har ansluter killar från bland annat Malmö och Göteborg och bildar ett tolv gymnaster starkt lag.
– Det blir en positiv konkurrens då de gör upp om åtta eller tio platser till SM, säger Alessia.

Tio damlag (bland andra GK Motus Salto, Teamgym Helsingborg), tre herrlag (bland andra GF Fram) och lika många mixedlag gör upp om vem som får titulera sig bäst i Sverige i truppgymnastik. Det gäller att visa styrka i både fristående, tumbling och trampett.
Lugi har tidigare arrangerat både ungdoms-SM, junior-SM och flera cuper, men aldrig ett senior-SM. Nu hoppas man fylla Sparbanken Skåne Arena i Lund och visa upp sin sport för lundaborna. Redan nu har över 1 600 sålts till SM-helgen den 13-15 maj.
– Vi har sedan 2008 arrangerat flera mästerskap och lärt oss att planera och se till att tävlingarna blir så bra de kan bli för tävlande och publik. Nu när vi får chansen med SM vill vi visa upp vilken otroligt bra publiksport truppgymnastik är.

Precis som vid USM i fjor bjuder Lugi gymnastik in politiker och tjänstemän för att visa upp sin sport och belysa vikten av att kommunen satsar på en hall med högt i tak anpassad för gymnastik.
– Jag hoppas de kommer hit och får uppleva magin och att de får en förståelse att de hallar som kommunen har idag inte fungerar, säger Alessia Bommarco, vars förening passerat 1 300 medlemmar och är en av Lunds största idrottsföreningar.
I år blir det endast mixedlag för klubben som siktar högre.
– Vi har många unga, duktiga tjejer som inte har åldern inne för seniortävlingar. Om ett år har de det och då hoppas vi få ett slagkraftigt damlag från Lund, säger Alessia Bommarco hoppfullt.
Trupp-SM i Arenan inleds med kval för damlagen den 14 maj klockan 16. Sex av tio lag tar sig till finalen som avgörs, liksom även för herr- och mixedlag, på söndagen klockan 11.
– Bland annat kan kvalet följas live på gymnastikförbundets hemsida. Men jag rekommenderar de som kan att komma hit istället, säger Alessia Bommarco.

Klubbarna som deltar i SM

Damlag:

Gymnastikklubben Motus Salto, Teamgym Helsingborg, Sol-flickornas GF, GF Brommagymnasterna, Örebro gymnastikförening KIF, Sollentunagymnasterna, GF Uppsalaflickorna, Täby gymnastikförening, Gymnastiktruppen Vikingarna 1, Huddinge gymnastikförening

Herrlag:

KFUM Gymnastikavdelningarna, GF Brommagymnasterna, GF Fram

Mixedlag:

Lugi gymnastik, GF Brommagymnasterna, Gefle gymnastikförening

Publicerad 11 May 2016 06:00