Fullt fokus på bubblorna för Ola Johannesson. Foto: Fredrik Magnusson

Fullt fokus på bubblorna för Ola Johannesson. Foto: Fredrik Magnusson

Fokus på bubblor

Ola Johannesson prisas för sitt mousserande

LUND. Minns ni vinmakaren Ola Johannesson i Lyngby? När vi träffade honom senast var det mousserande vin som han ville göra. Nu har han prisbelönats för två varianter av just det.

Ola Johannesson har odlat vin i Lyngby sedan 2005. När svenska vinodlare nyligen träffades för att bedöma viner kammade Ola hem diplom för tre av sina viner.
– Jag blev etta och tvåa med två olika mousserande viner. Jag fick också diplom för ett rött vin jag gjort, säger Ola som tillägger att druvorna han använt var från rekordsäsongen 2014.
– 2015 var inget bra år på grund av den kalla inledningen på sommaren. I år ser det riktigt bra ut än så länge, säger Ola som planerar att hålla vinmakandet på hobbynivå ett tag till.
– Under bedömningen var det en sommelier i juryn som var lite besviken att jag var en hobbyodlare och inte kunde sälja flaskor till honom. Det var väldigt roligt att höra.
Olas prisbelönta bubbel var gjort på två olika druvor. En på den klassiska chardonnaydruvan men också en variant med druvan saphira.
– Jag hittade den druvan på en vingård i Berlin. Den är ovanlig i Sverige, jag är troligtvis den enda odlaren som har den i Sverige.
Den vanligaste druvan bland svenska vinodlare är solaris.
– Den dominerar bland odlare och ska svenska viner bli riktigt bra så är det den druvan vi ska använda. Vi kan odla andra druvor men de vinerna kommer inte nå upp till samma klass.
Bland de totalt 60 viner som tävlade var det ett fåtal som var gjorda på druvor från den väldigt mediokra säsongen 2015.
– Du drabbas inte ensam när vädret inte är bra, det drabbar alla. Ingen har ett eget mikroklimat.
Växthus kanske någon tänker? I dessa vinsammanhang är det inget som får användas.
Bubbelframgångarna för Ola har gett honom blodad tand och nu ska det bli mer, om vädret tillåter.
– Det som är bra med mousserande vin är att druvan inte behöver uppnå samma mognadsgrad som till ett vitt vin. Vårt klimat fungerar för mousserande vin.
Hur är kvalitén bland de svenska vinerna?
– Långsamt så blir det bättre hela tiden. Nivån höjs för varje år, säger Ola Johannesson.

Publicerad 01 June 2016 08:21