Lund lite från ovan, från domkyrkan, visar en brokig samling hus i de centrala delarna. Något Lasse Sandström uppskattar. I bakgrunden går det att se Öresundsbron. foto: lasse sandström

Lund lite från ovan, från domkyrkan, visar en brokig samling hus i de centrala delarna. Något Lasse Sandström uppskattar. I bakgrunden går det att se Öresundsbron. foto: lasse sandström

En stilla hyllning till Lund

Ny fototbok om innerstaden

LUND. Hur ofta lyfter du blicken när du vandrar genom Lunds centrala delar? En som har gjort det är fotografen Lasse Sandström som nu närmar sig utgivning av boken ”Stilla älskad - en bilderbok om Lund”.

Lasse Sandström har en lång historia inom fotografi. Han börjar som springpojke på Mattssons i Lund och gick sedan vidare till skrivande journalistik och kameran fick vila.
– Jag tog en 35-årig paus, säger Lasse som efter yrkeskarriären plockade upp kameran igen.

De senaste två åren har han fotograferat Lund.
– Jag har fokuserat på innerstaden mellan de gamla stadsvallarna. Lunds medeltida stadskärna är tre gånger så stor som gamla stan i Stockholm och det är ytterst får hus som rivits och vägar som rätats ut.

Det finns många böcker om Lund men Lasse fokuserar på nuet.
– Det är många som älskar staden men gör det i all sin stillhet, utan att yra om det.
Att stanna upp och lyfta blicken har hjälpt Lasse att upptäcka skönheten i hemstaden.
– Lund är en pärla och på mina promenader med hunden stannar jag ofta och tittar uppåt.
I arbetet med boken har Lasse tagit bilder tidig morgon eller sent på eftermiddagen. Flera gånger har han haft möjlighet att komma upp och få ett annat perspektiv, från Kristallen eller domkyrkan.
– Varje hus du ser är olika och alla taken är i olika dova färger. Det är ett gytter när du blickar ut, säger Lasse när någon favorit ska tas fram.
– Jag fotograferar dagligen och motiven i Lund tar aldrig slut. Det är ganska trösterikt.
Boken beräknas vara klar lagom till julhandeln.

Publicerad 15 September 2016 12:20