Antiken färgar ny barnbok

Erik Magntorn och Martine Castoriano på ballongfärd

LUND. I ballong på en resa 3000 år tillbaka i tiden. Erik Magntorn och Martine Castoriano vill visa upp den färgglada antiken i en ny barnbok.
– Vi vill väcka lusten och intresset för historia, det finns så otroligt mycket spännande, säger Martine.

Martine och Erik träffades när de läste antikens kultur- och samhällsliv i Lund. Nu är det tillbaka i antiken med den gemensamma boken där Erik står för texten och Martine för bilderna. Erik, som gett ut flera böcker, skriver på rimmad vers.
Texterna har Martine satt bilder till och genom bilderna har texterna ändrats om.
– Texterna ska sjunga och bilderna ska sjunga med, säger Erik.

En sak som boken vill slå fast, förutom att väcka intresset för antiken hos barn, är att det var mycket färg under den här tiden.
– Det var inte vita tempel och statyer, säger Martine.
– Till bilderna har jag sökt bland historiskt material och använt exempelvis målningar på vaser som jag utvecklat i mina bilder.
Historien börjar i Skandinavien under vikingatiden och sedan lyfter ballongen med läsaren för en färd genom tiden till Rom, Grekland och Egypten.
– Det är en del fakta men det ska också vara ett skojigt tilltal och en underhållande berättelse. Vi har inte tänkt på en speciell åldersgrupp utan det ska finnas något för alla åldrar, även vuxna, säger Erik.

Boken har en faktadel för den som vill fördjupa sig. ”En ballongfärd genom tiden” kommer finnas ute i början av november och den har redan snappats upp av Medelhavsmuseet i Stockholm som kommer att använda den för att ha workshops. Bilderna i boken kommer att ställas ut på Lunds stadsbibliotek i december/januari. Vernissage och högläsning den 7 december kl.18.

Med ballong genom historien. illustration: martine castoriano

Med ballong genom historien. illustration: martine castoriano

Publicerad 17 October 2016 13:25

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag