Tor Ohlsson pratade med skejtarna som var på plats och informerade om att rivningen skjuts upp. Foto: Privat

Tor Ohlsson pratade med skejtarna som var på plats och informerade om att rivningen skjuts upp. Foto: Privat

Skejten kan vara över på Gastelyckan

Markägaren vill att parken ska rivas

Av
Hanna Rahlén

LUND. På onsdagskvällen nådde beskedet skejtarna. Skejtparken på Gastelyckan skulle rivas. Nu har rivningen skjutits på framtiden.
– Klockan sju i morse var vi på Gastelyckan för att försöka stoppa rivningen, säger Johannes Pakalen Rosberg.
Han och ett 40-tal andra personer möttes upp på skejtområdet vid den utsatta tiden för rivningen. Och det verkar ha funkar - för nu i alla fall.
– Vi har skjutit upp rivningen och ska försöka ordna ett möte mellan skejtarna, kommunen och Kungsleden som äger marken, säger Tor Ohlsson, som är enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund.

Gastelyckan tog form på den övergivna tomten i industriområdet för över 15 år sedan. När markägaren Kungsleden ville bli av med skejtarna klev kommunen in och hyrde marken. Men nu tycker Kungsleden att marken missköts och att konstruktionerna som byggts på marken utgör en risk. Därför ville man säga upp avtalet med omedelbar verkan.
– Vi tycker att det är en kreativ och spännande plats och det har varit ett fantastiskt engagemang. Men samtidigt ser även vi riskerna. Vi behöver ha en diskussion kring det, säger Tor Ohlsson.

För de som hänger på Gastelyckan är det mer än bara ett skejtområde.
– Det är mer som en kulturpark där tusentals människor hängt och träffats genom åren. Här har något skapats av unga och det har blivit något som kan vara svårt att hitta i en stad, säger Johannes Pakalen Rosberg.

Han sätter sitt hopp till det stundande mötet och tror att chanserna är stora att Gastelyckan kan få vara kvar.
– Jag tänker så i alla fall för jag vill inte tänka att det kan bli på ett annat sätt, säger Johannes Pakalen Rosberg.

Publicerad 24 November 2016 12:51