170 Genarpsbor ville säga sitt om byns framtid

Många idéer dök upp på möte

Genarp. Sedan årsskiftet är projektet ”Fokus Genarp” igång. Nu ska kommunen satsa på orten och Genarpsborna har många idéer.
Mötesplatser, bra kommunikationer, bättre vägar, kultur, samåkning och välkomnande av nya Genarpsbor.
Ja, det var många tankar som dök upp när kommunen ordnade möte med byns invånare.
– Den övergripande frågan som vi ställde på mötet var: ”Hur skapar vi ett levande Genarp tillsammans?”, säger Ulrika Dagård som är projektledare för ”Fokus Genarp”.

Mötet är bara en del i projektets första fas. I januari gick det ut information och en webbenkät till alla byns invånare och under sista veckan i februari ska kommunen besöka Genarps skola.
– Då får vi in tankar från de lite yngre medborgarna, säger Ulrika Dagård.
”Fokus Genarp” är en fortsättning av Lunds satsningar i byarna. Tidigare har man genomfört samma projekt i Dalby och Veberöd.

Genarpsborna är sugna på att vara med i utvecklingsprojektet. Till förra veckans möte kom nämligen 172 personer som bor på orten för att dela med sig av sina åsikter.
– Ja, 172 Genarpsbor, det är jättemånga, säger Ulrika Dagård.
Hur många av idéerna som blir verklighet är främst upp till invånarna själva, förklarar hon.
– Kommunen kommer inte att göra mer än det som finns planerat i dagsläget men det här är en process. Vi ska också söka EU-pengar och samarbeta med andra aktörer. Väg och kollektivtrafik är ju till exempel inte kommunens ansvar utan Trafikverket respektive Skånetrafiken.
Hon är nöjd med mötet och att så många engagerade sig.
– Det är riktigt bra och det var ett väldigt positivt möte med bra tankar kring hur man ska välkomna nya invånare till exempel.
Förutom bättre vägar och kollektivtrafik kom det upp en del tankar kring gemenskap i byn.
– Man ville undersöka möjligheten till att driva café där Genarpsborna kan mötas oavsett ålder men också om hur man kan samåka mer till och från byn, säger Ulrika Dagård.Hanna Rahlén
@Byline Mail:hanna.rahlen@lokaltidningen.se

Publicerad 21 February 2017 17:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag