Gästkrönikör Susanne Bramstedt:

"Nu kommer den förbannade mamman i mig fram"

SJUKDOM. Nu kommer den förbannade mamman i mig fram. Så jag ber er sluta läsa om ni inte är intresserade av hur förbannad jag är.
Men nu får det väl för fan vara nog!?
Jag tycker att Facebook fullkomligt svämmar över av statusuppdateringar om att den "Älskvärda" Magsjukan/Vinterkräksjukan erövrat hela kronoberg. Eller rättare sagt hela Svea Rike. Jodå. Denna epidemi går minsann runt. Det finns en hel del föräldrar som redan skrivit om detta. Vad är det jag är förbannad på? Jo. Jag är förbannad på hur systemet fungerar.
Jag är den där (troligtvis) jobbiga mamman som anser att går något så fruktansvärt som magsjuka/Vinterkräksjuka i familjen,då bör alla familjemedlemmar STANNA hemma. Även om man inte är sjuk. För antagligen bär man på smittan, som kan vara förödande för de med nedsatt immunförsvar, om de blir smittade. Jag själv arbetar inom vården,och jag vet hur fort det kan gå.
Enligt skolplikten måste ett friskt syskon gå till skolan. Tyvärr är jag inte beredd att hålla med.
Vad skolplikten inte vet, är att vår fyraring drabbades utav detta. Hon fick närmare 41 graders feber med våldsamma kräkningar och diarréer. Slutligen fick hon alltså bli inlagd på barnakuten. När hon kom in var det uppenbart att hon uppvisade tydlig vätskebrist. Hon vätskades upp under kväll och natt med 2 liter dropp.
Hon är som vilken annan frisk fyraåring som helst. Men tänk om hon inte varit det? Tänk om hon varit en cancerpatient? Tänk om hon varit en diabetiker?
Det känns ganska självklart att man vill bidra till att minska smittspridning av detta svineri till basilusk. Genom att hålla det friska syskonet hemma, eftersom det finns viss risk att även hon blivit smittad. Om inte annat finns risken att hon kaskadkräks i skolan, och då kan det vara kört för omgivningen.
Om jag även ska passa på att vara lite väl övertydlig,så menar jag endast att friskt syskon bör stanna hemma vid rådande vinterkräksjuka/magsjuka i familjen, och inte vid andra mindre smittsamma sjukdomar.
Tack på förhand
/Fru Surstedt

Publicerad 22 February 2017 09:57

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag