Vill bygga trots oklara risker

Strålsäkerhetsmyndighetens utredning är inte klar

Av
Hanna Rahlén

LUND. Nu är spårvägsbygget invigt och 2019 ska Lundaborna kunna resa från Lund C till ESS/Sience Village – om området vid slutstationen är klart då, vill säga. För att det ska vara möjligt vill kommunen börja bygga redan nu – trots att säkerhetsriskerna inte är utredda av Strålsäkerhetsmyndigheten.
Spårvägen ska knyta ihop det nya Brunnshög i nordöstra Lund med centrum. Där, i slutet av kunskapsstråket, ska Science Village ligga i anslutning till forskningsanläggningen ESS. Bostäder, gym, restauranger och forskningsinstitut ska göra den nya stadsdelen levande och redan i höstas var detaljplanen klar.
Men då möttes den av motstånd. Länsstyrelsen Skåne tycker att kommunen ska vänta tills Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, gjort klart sin utredning kring ESS:s påverkan på området, för att det ska bli så säkert som möjligt. Därför upphävde de den klubbade planen, något som förargat Lunds politiker.
– Länsstyrelsen behandlar det här som att det handlar om ett kärnkraftverk, säger Björn Abelson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
I slutet av januari överklagade kommunen länsstyrelsens beslut och nu är det upp till regeringen att bestämma hur det blir.

@Brod Ingång:Björn Abelson ser det som en självklarhet att kommunens detaljplan kommer blir godkänd.
– Det finns inget belägg för länsstyrelsens bedömning. Vi vet redan tillräckligt. Då är det ingen fara. Eftersom riskerna är så små så är det försumbart, säger Björn Abelson.
Den informationen som han lutar sig på kommer från en riskanalys genomförd av kommunen med uppgifter från ESS.

Från Strålsäkerhetsmyndigheten ser man inte den riskanalysen som tillräcklig då den inte är oberoende och det i flera fall inte framgår vilka underlag som utgör grund för slutsatserna.
– Från ESS kan det bli utsläpp och det är det vi försöker reda ut hur det kan påverka omgivningarna. Det tar tid, säger Peter Frisk som handlägger ärendet hos Strålsäkerhetsmyndigheten.
Han poängterar att det inte handlar om att det inte kommer gå att bygga i området utan att resultaten från myndighetens utredning snarare påverkar hur man bygger.
– Ju mer man bygger nu desto svårare blir det att se till att det blir säkert. När vår utredning är klar kan vi hjälpa till och stötta planerandet kring utryckningsvägar och beredskap, säger Peter Frisk.

Fram till första november har myndigheten nu på sig att färdigställa utredningen. Men så länge vill inte kommunen vänta.
– Får vi inte godkänt på de här planerna så kan det hända att de första delarna inte är klara förrän 2022-2023, två till tre år för sent och det är inte rimligt, säger Björn Abelson.
Men är det inte rimligt att planera Science Village så att det blir så säkert som möjligt?
– Vi har hamnat i ett moment 22. Hade riskerna varit väldigt stora så hade vi väntat men detta klarar man med vanliga säkerhetsåtgärder, säger Björn Abelson.

Publicerad 25 February 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag