Stefan Hansson, professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Stefan Hansson, professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Lundaforskare nära bot mot dödlig sjukdom

Nästa år inleds kliniska tester på människor

LUND. Var tionde minut dör en kvinna någonstans i världen av havandeskapsförgiftning. Varför vissa drabbas och andra inte, vet man inte och hittills har sjukdomen enbart kunnat botas genom att avbryta graviditeten. 
Men nu kan gåtan vara nära en lösning. Efter 18 års arbete har en forskargrupp i Lund hittat ett kroppseget protein som kan stoppa sjukdomen. Proteinet A1M, som produceras i kroppen, har vid flera försök på djur stoppat processen som ger havandeskapsförgiftning och nästa steg med kliniska tester på människor, planeras redan 2018.
– Detta är jättestort. Det skulle bli världens första läkemedel mot en sjukdom som varje år skördar tusentals liv, säger Stefan Hansson, professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.
Preeklampsi, mer känt av gemene man som havandeskapsförgiftning kännetecknas  bland annat av generell svullnad, höga stresshormonnivåer, högt blodtryck och äggvita i urinen. Varje år drabbas närmare 10 miljoner kvinnor av sjukdomen och 76 000 dör i sviterna.
– I dag finns ingen behandling mot havandeskapsförgiftning. Man kan ge medicin för att reglera blodtrycket och se till att kvinnan inte får några proppar, men i slutänden kan sjukdomen bara botas genom att man avbryter graviditeten, vilket självklart får påverkan på barnet som då i många fall föds alldeles för tidigt, förklarar Stefan Hansson, som började forska inom området under sin specialistutbildning. 
Sedan 18 år har han arbetat för att hitta gåtans lösning tillsammans med forskarkollegan Bo Åkerström och deras forskningsgrupp.
– Hos kvinnor med havandeskapsförgiftning har vi kunnat visa att det förekommer en ökad mängd fritt fosterhemoglobin i moderkakan vilket är oerhört giftigt och skapar omfattande vävnadsskador i form av oxidativ stress och inflammation. När det läcker ut i mammans blodbana så skadas hennes organ, framförallt kärlväggar och njurar, förklarar han.
Genom att mäta halten av fritt hemoglobin i blodbanorna hos gravida kvinnor hoppas forskarteamet i ett tidigt skede kunna diagnostisera sjukdomen.
– Proteinet A1M, är format som en liten hink och fungerar som kroppens eget rengöringsmedel mot hemoglobinets giftiga komponenter och de bildade fria syreradikaler. Genom att artificiellt framställa havandeskapsförgiftning hos djur har vi kunnat testa läkemedlet som visat sig ha god effekt.
Nästa år kommer kliniska tester inledas på människor.
– Naturligtvis hoppas vi att proteinet kommer att bete sig på samma sätt hos människor som det gjort på djuren. Vi kommer börja med att se hur människokroppen reagerar på högre nivåer av ett proteinet som redan finns i kroppen och först flera steg fram kommer vi kunna studera proteinets effekt på själva sjukdomen. Först då kommer vi kunna se om det kan dämpa symptomen eller till och med bota sjukdomen.
 
 
 
 

Publicerad 15 March 2017 05:00