Sexhärvan:

Tidigare elever talar ut om övergrepp

"Läraren kommer inte kunna komma tillbaka"

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Nu väljer två vuxna kvinnor att träda fram och berätta om sexuella övergrepp som den nu sexbrottsmisstänkte läraren i Lund ska ha utsatt kvinnorna för. Händelserna utspelar sig 30 år tillbaka i tiden då de var elever till mannen.
Sedan Lokaltidningen kunde avslöja att en manlig lärare stängts av misstänkt för sexuellt ofredande mot två barn har ett flertal personer kontaktat tidningen för att berätta om egna berättelser om sexuella övergrepp från mannen. Personerna har namngivit läraren trots att Lokaltidningen inte avslöjat hans namn. 
"Katrin" vill berätta om sina upplevelser som ligger 30 år tillbaka i tiden när hon gick på mellanstadiet. En helg var hon och läraren på skolan och hade idrottat.
– Efteråt ville han duscha med mig. Han sa "du är så modig som vågar duscha med mig". Han bad mig tvåla in honom på ryggen vilket jag gjorde. Efteråt när vi hade tagit på oss kläder så pussade han mig på munnen och sa att jag inte fick berätta det för någon. Jag har sån jävla ångest att jag aldrig berättat det för någon. Man duschar inte med elever!
Lokaltidningen har också varit i kontakt med ”Magdalena” som var elev hos läraren för 30 år sedan och upplevde flera övergrepp från honom under sin mellanstadietid.
–  Han tafsade på mig i klassrummet. Han ville att man skulle sitta i hans knä och han tog sin hand innanför min tröja. När jag böjde mig fram tog han på mina bröst, säger Magdalena.
Hon berättar att han vid flera tillfällen ville att hon skulle följa med till en kopieringsmaskin i skolans källare.
–  Han sa att "här ska man inte tända". Där tafsade han också, berättar hon
Magdalena berättar att de i åkte på lägerskola med klassen. 
–  En kväll satt vi några personer vid en brasa och pratade med honom. Efter ett tag droppade allt fler personer av till det bara var jag och han. Han satte gränsle över en bänk och ville att jag skulle sitta framför honom. Han tog på mina bröst innanför tröjan. Sen höll hann handen innanför mina trosor innan han sa att det var dags att gå och lägga sig.
Magdalena var rädd för läraren. Samtidigt fanns en förtjusning. Läraren var populär och valde ut favoriter, berättar hon.
–  Han var väldigt omtyckt överlag, samtidigt ville han ha uppmärksamhet. Jag sa det aldrig det till någon. Jag tror att jag berättade för en kompis i högstadiet. Det är något som alltid finns med som man aldrig glömmer, säger Magdalena.
Hon säger att hon har dåligt samvete över att hon aldrig berättade om läraren för någon.
De berättar båda, oberoende av varandra, om att undervisningen ofta kretsade kring sex och skämt om sex. Det kunde handla om att komma på synonymer till "kuk". 
–  Han gjorde oss till sexuella varelser, säger Katrin.
Magdalena och Katrin heter egentligen något annat.
Mats Jönsson, skoldirektör i Lund, Hur ser du på att tidigare elever berättar om tidigare sexuella övergrepp från läraren?
–  Det är ingen information som varken rektorn eller skolområdeschefen har. Vi vet att det florerar rykten om berättelser. När vi får kännedom om det hänvisar vi till polisen. Jag vet också att polisen fått in informationen men vad de har lett till vet jag inte, säger Mats Jönsson.
Rektorn på den aktuella skolan har gått ut till föräldrar med information om att läraren inte kommer komma tillbaka till skolan. Gäller det hela Lunds kommun?
–  Utifrån de uppgifter vi har hittills så kommer han inte komma tillbaka som lärare. Det kan ske oavsett rättegångens utfall. Vi behöver göra en egen bedömning om läraren är olämplig. Utifrån vår första bedömning tror vi inte att läraren kommer kunna komma tillbaka.
Hur kommenterar du att det är ytterligare ett barn som är målsägande?
–  Vi försöker hela tiden vara öppna och inlyssnande om det finns signaler på ytterligare händelser. På skolan har vi valt att polisanmäla ytterligare en händelse. Vi försöker polisanmäla alla händelser. Hellre en gång för mycket en gång för lite. Alla sådana här händelser är extremt olyckliga. Sen vill jag inte föregå polisutredningen men alla uppgifter om sexuella övergrepp är extremt olyckliga., säger Mats Jönsson.
Han säger att de försöker undvika den här typen av händelser genom att vara noga med att begära ut utdrag ur brottsregister vid nyanställningar och undvika ensamarbete vid förskolor.

Publicerad 29 April 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag