De tre anställda i Maxenu: Vlad Virgil (th), Dana Scarlat och Florin Leu. Foto:Privat

De tre anställda i Maxenu: Vlad Virgil (th), Dana Scarlat och Florin Leu. Foto:Privat

Tre år senare - nu har fritidsgården i Rumänien öppnat

Samarbetet Lund-Maxenu har nått fram

LUND/MAXENU. Efter tre års turer fram och tillbaka, med en hel del motgångar, har nu Samarbetet Lund-Maxenu med ordföranden Joakim Månsson Bengtsson startat upp sin verksamhet på plats i Rumänien.

– Det är fantastiskt, det har varit tre år fyllda av motgångar. Vi ville också göra det ordentligt och gå den rätta vägen, inte ta genvägar genom korruption, säger Joakim som var med och startade Hjälp tiggare i Lund.

Det var genom Hjälp tiggare i Lund Joakim upptäckte att nära hälften av de romer som befann sig i Lund var från en och samma by, Maxenu. En av de som varit i Lund är Florin Leu, som nu fått anställning på hemmaplan, på den nystartade fritidsgården tillsammans med lärarna Vlad Virgil och Dana Scarlat.

– Florin har varit med på föreläsningar och alltid varit öppen med hur han har det. Han är en nyckelperson som nu slipper åka iväg hemifrån, säger Joakim som varit på plats i Rumänien var tredje månad i nästan tre år för att förverkliga verksamheten.

–Jag var nyligen på plats i två veckor och sa att den måste öppna innan jag åker hem. Dagen innan slog dörrarna upp.

Verksamheten som nu öppnat är en fritidsgård med läxhjälp och mat för barn från årskurs ett till fyra. De barnen slutar skolan klockan 12.

– Vi har 20 barn som kommer till lokalen. Först får de mat och sedan har vi två lärare som hjälper till med läxorna. Klockan två går barnen hem.

Barnen är hälften pojkar och hälften flickor. Det är också lika många romer som rumäner.

– Behovet är stort. Det finns 70 barn som behöver hjälp men vi har inte plats för alla, det finns utrymme för att utöka men då behöver vi mer pengar.

Verksamheten finansieras av Crossroads Lund men behöver söka mer pengar för att kunna ha öppet.

– De pengar vi har nu kan hålla oss rullande i drygt 2,5 månad till. Det går att stödja verksamheten både via Samarbetet Lund-Maxenu eller Crossroads Lund.

Samarbetet Lund-Maxenu och andra organisationer som är på plats i Rumänien skiljer sig åt.

– Skillnaden mellan vår organisation och andra är att vi inte säger att du inte ska ge pengar till de som ber om i det i Sverige. Jag har sett att det gör skillnad på plats i byarna.

Kring verksamheten i Rumänien har Joakim många idéer, förutom det som redan finns på plats.

– Vi skulle kunna ha tvättmaskiner så de boende slippa tvätta för hand hemma, vi skulle också kunna stödja familjer som har barn med funktionsnedsättning. Lokalen har oändliga möjligheter.

– Vi kan göra väldigt mycket och nu har vi börjat på ett sätt. Vi vill hjälpa så att ingen ska behöva åka utomlands för att be om hjälp i framtiden.

Du kan stödja Samarbetet Lund-Maxenu via swish 1233790870.

Joakim Månsson Bengtsson. Foto:Arkiv/Fredrik Magnusson

Joakim Månsson Bengtsson. Foto:Arkiv/Fredrik Magnusson

Publicerad 12 October 2017 08:57