Gåsamiddagen samlar familjen Fatservering och mångbjudning av gåsen är ett måste när det ska ätas traditionell gåsamiddag

SKÅNE. Det är dags för gåsamiddag. En kär tradition som ökar i popularitet. Lennart Mårtensson driver Sjöbo gästis och har sett gåsamiddagen öka i popularitet de senaste åren. – Det har blivit en familjemiddag. Det kan vara svårt att samla folk i december men det ligger bra i tid. Fars dag påverkar också, säger Lennart som drivit gästis sedan 1997. Gåsen har alltid funnits på menyn. – Det hör till ett gästgiveri att det ska finnas gåsamiddag. Det ska vara fatservering och mångbjudning av gåsen.

Under en knapp månad då gås finns på menyn tillagar Lennart och hans kollegor 200 gäss. Varje fågel väger drygt fem kilo. – Du kan inte ha gås på en vanlig á la carte-meny, den behöver stekas hel. De gäss vi har i Sverige är bäst helstekta och genomstekta. När jag arbetade i Frankrike stekte vi bröst men de gässen är annorlunda och har ett annorlunda kött. Det blir en helt annan maträtt. Med gås kommer svartsoppa, något som fler och fler beställer. – För några år sedan var det betydligt fler som beställde alternativet, skaldjurssoppa, till förrätt, men nu är det en majoritet som tar svartsoppa.

Varför går då folk ut och äter gåsamiddag? Lennart har en teori. – Jag tror att vissa rätter känns jobbiga att laga hemma. Gåsen är fet och den smutsar ned när du tillagar den. Det är likadant med stekt fläsk. Det är en av de populäraste rätterna på restauranger men knappt ingen vill steka fläsk hemma trots att det är enkelt. Till Lennart kommer matgäster från hela Skåne, men också Blekinge och Halland. Gåsamiddag är en skånsk företeelse. – Vi hade det när jag jobbade på restaurang Göteborg på 1980-talet men det var i princip bara ”skånska klubben” som åt, men jag vet att någon av kockarna som var med på den tiden fortsatt med det, säger Lennart Månsson.

Gåsamiddagar erbjuds förstås på flera platser runt om på Österlen. Bland annat erbjuder Brösarps Gästgifveri gåsamiddag fram till den 12 november. Även Hotell Svea i Simrishamn, och från och med den 10 november serveras gås på Karlaby Kro. Fredrik Magnusson

Publicerad 07 November 2017 08:46