Småbrott som flyttar från universitetet till hemmet

Ny spänningsroman i universitetsmiljö

LUND. När Hans Lundin skriver en spänningsroman som utspelar sig i universitetsvärlden är det de små brotten som står i centrum.

Hans Lundin har haft en dröm om att skriva skönlitterärt i många år. Nu är hans andra bok klar, ”Dolt maktspel”.

– Det börjar med avundsjuka och sabotage på arbetsplatsen. Sedan flyttar det hem till huvudpersonen, säger Hans som själv har lång erfarenhet från universitetsvärlden.

I boken står forskaren Magnus Bjurfeldt i centrum. Han får ett anslag för forskning som inte ses med blida ögon, några kallar det ovetenskapligt. Magnus börjar ta emot små hot, som med tiden blir värre.

– Polisen är inte intresserad av det, Magnus blir helt förtvivlad, säger Hans som lagt handlingen till en fiktiv institution, ”institutionen för samhällsutveckling”. Institutionen är i boken inrymd i det gamla barnsjukhuset

Att skriva skönlitterärt har varit en dröm för Hans som under arbetslivet skrivit mer byråkratiskt. Att byta ut språket var en utmaning.

– Att skriva är inte svårt men jag var tvungen att ändra språket. Jag använder mig av mycket dialog i boken.

@Brod Fråga Bullit:Är det egna erfarenheter som du använder från din tid vid universitetet?

– Boken hade kunnat utspela sig på vilken myndighet som helst, men visst ältas det väldigt mycket på universitetet. Det märkte jag när jag var prefekt. Allianser bildas för att upplösas ett par dagar senare.

Boken är Hans andra bok. Den första boken, ”SJ Snabbtåg 503”, utspelades sig på ett tåg till Stockholm, det finns ingen direkt koppling mellan böckerna.

Hans säljer boken via bokhandlare men är också ute mycket själv och säljer, och träffar folk. Kanske kan det bli fler böcker i framtiden.

– Jag funderar på att skriva en riktigt rysare. Den här boken har inga mord utan spänningen byggs upp på ett annat sätt.

Publicerad 09 November 2017 08:14