Lite cykel och mycket hjärta

Resan mot Paris har börjat för ”Team Rynkeby – God Morgon Lund 2018”.

LUND. Resan mot Paris har börjat för ”Team Rynkeby – God Morgon Lund 2018”. Vissa kanske tror det handlar om att cykla till Paris, men det är långt ifrån sant.

Team Rynkeby är först och främst ett insamlingsprojekt och som avslutning så cyklar laget till Paris.

– Att cykla till Paris är belöningen efter all insamling, säger Christian Nilsson som tillsammans med Jenny Meijer Carlman är nya kaptener för laget i Lund.

Team Rynkeby har varit igång sedan 2002 och startade i Danmark.

– Under insamlingens första år drogs det in 38 500 kronor. Under insamlingen 2017 blev den totala summan 83 miljoner i Norden varav lagen från Sverige stod för 26,7 miljoner. Pengar som går oavkortat till Barncancerfonden i Sverige, säger Christian.

Det finns 45 olika lag runt om i Norden och sedan 2016 har Lund ett eget lag. De som vill vara med får ansöka.

– Det handlar inte om att du ska vara en duktig cyklist, det handlar om att ha hjärtat på rätt ställe, säger Christian.

– Jag hade aldrig cyklat på det här viset tidigare när jag ansökte, säger Jenny.

I år var det 68 personer som sökte till Lundalaget. 32 blev uttagna och är igång med träning, men framför allt med insamlingen av pengar som ska gå till forskning kring komplikationer som kan uppstå efter behandling av leukemi.

– Alla som är med i laget får ett par uppgifter. Laget byggs upp likt ett bolag, säger Christian.

@Brod Fråga Bullit:Hur mycket tid får ni lägga?

– De säger att det blir 600 timmar per deltagare. Men det blir mer än så för oss kaptener, säger Jenny som precis som Christian var med i laget som cyklister förra året.

Lundalaget spänner bågen och siktar på att dra in 2,6 miljoner. Det ska göras med hjälp av företagssponsring men också med massor andra aktiviteter.

– Vi arrangerade skolloppet tillsammans med flera skolor i Lund med omnejd i våras. Vi aktiverade hela 5 500 barn. Små barn som hjälper sjuka barn, helt fantastiskt. Barnen drog in över en halvmiljon kronor denna dag. Trots ett fantastiskt resultat så hoppas vi att ännu fler skolor anmäler sig till skolloppet 2018. Sista anmälningsdag är den 2 februari, säger Jenny.

Det är inte gratis att vara med. Varje deltagare bekostar allt själva, man får lägga omkring 40 000 kronor ur egen ficka men då får de utrustningen som behövs, så som kläder och cykeln. Just nu tränar alla två dagar i veckan inomhus, till våren ska det ut och cyklas. Cyklarna kommer i mars nästa år.

– Alla ska ha minst 250 mil i benen innan vi drar mot Paris, säger Christian.

@Brod Fråga Bullit:Hur långt är det till Paris?

– Vi brukar säga fem mil. Vårt serviceteam står nämligen var femte mil längs vägen med stopp där de serveras mat. Vi kommer cykla mellan 20 och 24 mil per dag under vecka 27 genom Europa. Totalt är det 124 mil till målet i Paris, säger Christian.

Varje lag får lägga upp en egen rutt. ”Team Rynkeby – God Morgon Lund 2018” ska avsluta veckan till Paris med att cykla genom vindistrikten i Frankrike. Starten från Lund mot Frankrike är den 30 juni nästa år.

Fredrik Magnusson

Publicerad 10 November 2017 07:54