Mattias Landaeus gör "balladrap" med Daniel Boyacioglu

HÖÖR.

Jazzmusik möter estradpoesi när Mathias Landaeus Trio och Daniel Boyacioglu gör gemensam sak. Den 2 mars släppte de skivan "Bön för världen" på skivbolaget Brus & Knaster.

Av
Anja Degerholm

– Jag skulle beskriva "Bön för världen" som att en av Sveriges bästa jazzgrupper möter Sveriges bästa estradpoet. Det är musik som inte liknar något annat, säger musikern och kompositören Mathias Landaeus.

Mathias Landaeus är ursprungligen från Lund men bor sedan sju år tillbaka i Höör. Han skivdebuterade 1996 och har gett ut ett tiotal soloalbum samt ett antal skivor tillsammans med andra musiker, bland annat med Lina Nyberg. Daniel Boyacioglu är förutom poet även dramatiker, har gett ut flera diktsamlingar, vunnit SM i poetry slam två gånger och varit sommarvärd i P1.

Mathias Landaeus och Daniel Boyacioglu lärde känna varandra 2002 när de båda ingick i jazzklubben Faschings husband. Sedan dess har de hållit kontakten som goda vänner. År 2009 gjorde de en föreställning med Skånes Dansteater och samarbetet har fortsatt efter det.

– Vi uppskattar varandras konst och uttryck väldigt mycket. Dessutom är vi inte rädda för att ta oss vatten över huvudet och kasta oss ut i saker.

Jazz och poesi har en lång historia tillsammans. Till exempel i USA under 1950- och 60-talen, då poeter läste sina dikter till jazzmusik. Mathias Landaeus säger att musiken på "Bön för världen" tar det ett steg längre.

– Daniel läser inte bara dikter till vår musik, utan vi försöker sammansmälta det till ett nytt uttryck.

Med på skivan finns såväl nya som gamla låtar. Musiken kallar de för "balladrap". Vissa låtar är bara dikt och jazzmusik, medan andra är regelrätta raptexter framförda i ett lågt tempo. Låtarna har kommit till på lite olika sätt.

– I vissa fall har Daniel skrivit en text som passar till mina låtar, och i andra fall har vi improviserat fram musik tillsammans i studion, säger Mathias Landaeus.

Den närmaste framtiden väntar ett antal spelningar, bland annat på Mathias Landaeus jazzklubb Underground, på Mejeriet i Lund den 28 mars. I sommar väntar även en spelning i Malmö.

Publicerad 07 March 2018 00:30