Henrik Widegren kommer till Kulturhuset Anders i Höör med föreställningen

Henrik Widegren åker på turné med föreställningen "Medicinens sjuka historia". Foto: Henrik Nordell

Medicinska tabbar temat när Fråga Lund-läkare åker på turné

"Som ett Kinderägg: vetenskap, musik och underhållning i ett"

LUND.

Hur sammanfattar man 7 000 års medicinhistoria på 70 minuter? Och hur gör man det på ett underhållande sätt – och med musik? Den 17 och 24 mars gästar Fråga Lund-läkaren Henrik Widegren Grand i Lund med just detta uppdrag.

– Föreställningen är lite som ett Kinderägg: vetenskap, musik och underhållning i ett, precis som Fråga Lund, säger Henrik Widegren om "Medicinens sjuka historia".

Som namnet antyder är det en föreställning om medicinens historia, från Hippokrates till Dr Google. Men den handlar även om medicinens sjuka historia.

– Jag är väldigt intresserad av historia och tycker att det är kul att grotta ner mig i alla galenskaper som man har hållit på med genom åren.

Han nämner som exempel att det första kirurgiska ingreppet gjordes i huvudet – av alla ställen.

– Varför började man på det allra mest riskfyllda stället på kroppen? Även om några överlevde så kan man väl konstatera att det inte gick så bra.

Teorin om balansen mellan de fyra olika kroppsvätskorna är ett annat exempel på historiska företeelser som tas upp i föreställningen, liksom åderlåtning, det vill säga att man tappade patienten på blod som behandling för diverse sjukdomar. Ämnen som lobotomi, homeopati och Macchiarinis luftstrupar av plast avhandlas också.

Föreställningen hade premiär på Lund Comedy Festival i höstas. Sedan dess har den skrivits om lite och under våren är Henrik Widegren ute på en Skåneturné. Han har tidigare släppt tre album om "sjukvård och sjuk vård". Bland annat det han kallar villapop med bandet Verklighetens folk som spelar låtar om vardagliga ämnen.

"Medicinens sjuka historia" innehåller också musik, både gammalt och nyskrivet material.

– Det är min första soloföreställning och det var en kul utmaning att ha en röd tråd och anpassa materialet till ett tema. Därför är det en hel del nya låtar med, säger Henrik Widegren.

Förutom Lund får Ängelholm, Helsingborg, Höör och Simrishamn besök av Henrik.

Publicerad 01 March 2019 00:00