Kärleken kan segra över hatet. Vi har sett det i Lund. Låt oss ta Lundandan till Bryssel skriver Joakim Månsson Bengtsson (Fi).

Kärleken kan segra över hatet. Vi har sett det i Lund. Låt oss ta Lundandan till Bryssel skriver Joakim Månsson Bengtsson (Fi). Foto: Adobe Stock

Insänt: En uppmaning om att rösta i EU-valet

INSÄNT/LUND. Under supervalåret 2014 röstade enbart 57 % av de röstberättigade i Lund. Det är superviktigt att fler röstar under detta årets val till Europaparlamentet. EU-lagar påverkar vår vardag, allas vår vardag. Högerextrema vill montera ner våra rättigheter och vi befinner oss i ett klimatnödläge.

Om en vill att leksakerna vi köper åt barn inte ska riskera att förgifta dem är det viktigt att rösta på partier som vill strama åt kemikalielagstiftningen.

Om en vill se ett stopp för människosmuggling och att inga fler människokroppar ska flyta upp på stränderna till Europa, då ska en rösta på ett parti som vill skapa lagliga vägar till Europa och omfördela från gränsbevakning till att rädda liv. Rösta på någon av oss som vill välkomna flyende till trygghet och säkerhet i EU, inte möta dem med taggtråd och gevär.

Om en vill att EU ska göra allt för att bevara livet på planeten och agera tillräckligt på det klimatnödläge som vi är i just nu ska en rösta på ett parti som vill stödja småskaligt ekologiskt hållbart jordbruk istället för det storskaliga och som vill premiera vegetabilier som odlas till människan istället för det som odlas till köttindustrin. Dessutom på ett parti som är för en progressiv flygskatt, skatt på flygbränsle, tar bort subventionerna för fossila energikällor och satsar på att stödja utbyggandet av förnybara energikällor samtidigt som vi storsatsar på energieffektivisering.

Om du tycker att det är viktigt att allas mänskliga rättigheter respekteras och tillgodoses så är det nödvändigt att rösta på ett parti som aldrig tummar på detta och som agerar motpol till de högerextrema grupperna som försöker montera ner rättigheterna för kvinnor och minoriteter.

Om du också blir upprörd av att var tredje kvinna i EU varit utsatta för fysiskt eller sexuellt våld och att varannan kvinna blivit sexuellt trakasserad, ska du rösta på ett parti som kämpar för att sätta mäns våld mot kvinnor på EU:s säkerhetspolitiska agenda.

Det parti som driver allt ovan nämnt är Feministiskt Initiativ. Jag kandiderar till EU-valet för samma parti och kommer att göra allt jag kan för att driva progressiv politik för en levande planet, för att allt våld ska upphöra - såväl i väpnade konflikter som i hemmen – och för att allas mänskliga rättigheter ska respekteras. Något specifikt som jag sett att varje valrörelse gör osynliga är de hemlösas situation. Jag kommer ta med mina erfarenheter av att vara med att starta och driva härbärge för EU-medborgare i utsatthet i Lund, kommunpolitiken där min motion om att ensamkommande som väntade på sitt besked i asylansökan skulle få boende i Lund förverkligades och mitt arbete mot hemlöshet i Stockholm. Ingen ska vara hemlös i EU. Rätten till ett värdigt liv med drägligt leverne inklusive boende är en mänsklig rättighet. En rättighet som varje medlemsstat i EU kränker varje dag och för hundratusentals människor.

Ni i Lund känner mig och vet vad jag går för. Jag ser och agerar mot orättvisorna. Att vara initiativtagare till Lunds första Pride 2014 och till att starta förening som öppnade Skånes första åretrunthärbärge beläget i Lund har gett mig hopp om att när viljan finns kommer verkligheten i praktiken att följa efter. Jag ber er först och främst att rösta på vem som helst i partier som står upp för mänskliga rättigheter så att de ultrakonservativa, nationalistiska och rasistiska krafterna försvagas men vill ni ge mig möjligheten att fortsätta driva politik för minoriteters rättigheter och för att ingen ska vara hemlös i EU, är ni hemskt välkomna att kryssa mig på Feministiskt Initiativs lista till EU-valet.

Kärleken kan segra över hatet. Vi har sett det i Lund. Låt oss ta Lundandan till Bryssel.

Joakim Månsson Bengtsson, Kandidat till EU-parlamentet för Feministiskt Initiativ

Publicerad 20 May 2019 11:32